Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykavdelning i Mora kanske räddas

Annons

- Jag menar, säger Persson, att landstingsstyrelsen på måndag bör besluta om att lägga över ansvaret för psykiatrin på oss i närsjukvårdsområdet och att vi ska få fyra månader på oss att lägga förslag på hur vi ekonomiskt ska kunna behålla åtta platser av dagens tolv med en ekonomi i balans.

Är det inte lite sent att komma med det förslaget nu?. . .

- När tjänstemannaförslaget om att lägga ner avdelning 54 i Mora kom som en blixt från en klar himmel i början av sommaren, hade jag inte hunnit bilda mig någon uppfattning i frågan, men det har jag nu, säger Bernt Persson, som jobbat i det tysta med frågan i sommar.

- Jag har ställt upp på många andra tunga beslut i landstinget, som exempelvis att slå ihop vårdcentraler, men det här är jag inte beredd att ställa upp på, säger Bernt Persson.

- Det hela är ett olyckligt förslag som lagts fram utan att någon i personalen fått diskutera igenom det, säger Persson, som därmed indirekt kritiserar både ledningen för länspsykiatrin (Sören Fogde) och sina egna partikamrater i den numera nedlagda driftstyrelsen med Ingalill Persson i spetsen.

- Underlaget till förslaget att lägga ner avdelning 54 är så vitt jag förstått undermåligt. En stor del av kostnaderna som spräckt budgeten i år är extraordinära engångskostnader, som inte kommer att uppstå igen.

Vilka konsekvenser får det om avdelning 54 trots allt läggs ner?

- Eftersom patienterna inte försvinner, utan finns kvar, får det konsekvenser för primärvården och för lasarettets medicinklinik, som får ta hand om patienterna

i stället.

- Vi får också bekymmer med att rekrytera läkare i framtiden. 42 procent av alla överläkare vid Mora lasarett i dag gjorde en gång sin AT-tjänstgöring här. Om Mora lasarett tappar specialiteten psykiatri, kommer många AT-läkare att välja bort Mora som utbildningsort. Därmed försvåras rekryteringen.

Har du något hopp om att landstingsstyrelsen ska fatta ett beslut i den riktning du vill på måndag?

- Jag önskar i alla fall att det får bli en riktig utredning, där vi får diskutera hur närsjukvården ska se ut.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons