Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Provval i vänstern för första gången

Annons

- Det här är en ren demokratifråga. Kul att medlemmarna får säga sitt, säger Lars-Gunnar Karlsson, ordförande i vänsterpartiet i Falun.

Att ni ännu inte enats kring en kommunlista, har det någonting att göra med diskussionerna kring nuvarande oppositionsrådet Sören Johansson?

- Nej, det här har ingenting alls med det att göra. Jag har länge tyckt att vi bör ha provval. Det fanns en ganska bred majoritet för detta på mötet.

Medlemmar i valberedningen har tidigare uppgivit till tidningen att de hade ett förslag till kommunlista, där Sören Johansson stod som första namn.

- Nej, det fanns inget rangordnat förslag. Bara namn, säger Lars-Gunnar Karlsson.

Börjar det inte bli bråttom att få fram en listor till valet?

- Nej, vi har gott om tid. Länsstyrelsen ska inte ha listorna förrän i slutet på april. Nu är det upp till den nya valberedningen att organisera provvalet rent praktiskt, säger Karlsson.

Av vänsterpartiets tilldelade 46 förtroendeposter, sitter Sören Johansson idag på elva. Hans framträdande plats i partiet har dock ifrågasatts av en del partikamrater. Inte minst efter ett tumultartat möte i rådhuset i början på månaden.

En företrädare för ett företag som vill arrangera en snowboardtävling på Lugnet, kände sig påhoppad och kränkt av Sören Johansson. Oppositionsrådet, å sin sida, uppgav att han blev provocerad av hur projektet presenterades.

Johanssons utbrott fick en hel del uppmärksamhet både i massmedia och inom partiet. Partikamraterna Göran Bryntse och Bosse Réen betecknade uppträdandet som "helt oacceptabelt" och Johansson själv som "en fara för vänstern".

Vänsterpartiets ledning meddelade dock att man fortfarande har förtroende för Johansson.

- Jag tycker att det här är helt utagerat. Nu jobbar vi vidare, säger Lars-Gunnar Karlsson.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons