Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prövning krävs för älgpark

Annons

Älgpark på Björkberget eller inte? I fredagens Falu Kuriren berättade vi att länsstyrelsens klartecken dröjer. En något orättvis beskrivning, anser biträdande länsveterinär på länsstyrelsen, Johanna Gifting.

- Vi har inte fått in alla uppgifter.

Det var i mitten av december som länsstyrelsen anhöll om att få in kompletterande uppgifter i samband med den planerade älgparken i Siljansnäs. Fortfarande fattas en del. Samrådsmöte har inte hållits om älgparken. Ett samråd med berörda parter där grannar, jaktvårdsområde och andra närboende ges möjlighet att yttra sig eller komma med synpunkter. Dessutom saknar länsstyrelsen klartecken från en zoolog.

- Det här är en omfattande prövning, säger Johanna Gifting.

- För att starta en älgpark fordras ett hel del olika tillstånd. Vi tittar bland annat på lokaliseringen och att det finns förutsättningar att sköta och hägna djuren enligt gällande lagstiftning. Eftersom djuren ska visas offentligt ställs alltid stora krav ur djurskyddssynpunkt. Dessutom måste de ansvariga vara utbildade på djurslaget i fråga.

Johanna Gifting pekar också på utfodringen.

- Det är inte samma utfodring som till exempel för kor och hästar.

Älgen är inte heller helt ofarlig. Speciellt vid brunsten kan älgarna vara farliga. Johanna Gifting menar att älgar nog kan må bra i hägn, om skötseln, utfodringen och miljön i hägnet är den rätta. Det finns emellertid exempel på det motsatta.

- Kraven är stora. Det är viktigt att det blir rätt från början.

Samtidigt meddelar Johanna Gifting att det börjar bli populärt med älgparker i länet. Förra året fick man tillstånd i Älvdalen.

- Just nu har vi ytterligare två ansökningar inne. Från Långshyttan och Rörbäcksnäs.

Hon menar att älgparker säkert kan bli fina turistattraktioner, men om allt inte görs rätt från början, kanske det inte alls blir så lyckat.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons