Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Provisionen gick rakt ner i fickan"

Annons

I går höll polisen slutförhör med de båda dalamäklarna som misstänks för grov ekonomisk brottslighet.

I slutet av veckan, enligt tidsplanen, beräknar kammaråklagare Catharina Wikner att hon kommer att väcka åtal.

Mäklarna är misstänkta för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll under 2001 och 2002.

- De har låtit bli att redovisa provisioner på de försäljningar de förmedlat, säger Björn Stenberg, kriminalinspektör vid ekopolisen som gått igenom mäklarfirmans försäljningar de senaste två åren. Ekopolisen har hittat ett 40-tal oredovisade provisioner. Polisen beräknar att mäklarna undanhållit 300 000 till 400 000 kronor i moms som skulle ha betalats på den 1,5 miljon kronor de sammanlagt mottagit i provision under perioden. Ekopolisen har valt att inte gå längre tillbaka i tid i sin granskning än de senaste två åren eftersom utredningsmaterialet varit omfattande.

Men mäklarna själva anser inte att de gjort något medvetet fel. Möjligtvis har de slarvat.

- Min klient förnekar brott. Han har gjort vissa medgivanden angående brister i bokföringen, men dem har han förklaringar till, säger advokat Olof Riesenfeld.

- Min klient erkänner inte något uppsåtligt brott men medger att det förekommit felaktigheter. I så fall har det berott på tidsbrist och hög arbetsbelastning, säger advokat Anders Grahn.

Om de båda mäklarna skulle dömas för brotten riskerar de att få yrkesförbud.

För att få mäkla fastigheter måste de nämligen vara registrerade hos Fastighetsmäklarnämnden, en statlig tillsynsmyndighet.

Den mäklare som inte följer de skyldigheter han har enligt fastighetsmäklarlagen kan nämnden tilldela en varning eller i grövre fall avregistrera.

Det är området "redbarhet och lämplighet" som kan komma i fråga för de båda dalamäklarna om de döms. Enligt fastighetsmäklarnämnden kan "underlåtenhet att betala skulder eller annan misskötsel av ekonomiska åtaganden leda till åtgärder och i vissa fall till avregistrering."

Den som mäklar fastigheter utan att vara registrerad riskerar att dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader. Åtal väntas senast på fredag.

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons