Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Provanställning – rena skämtet

Annons

Jag ser att fp:s Lars Lejonborg vill att vi arbetar mer för samma lön, för att få Sverige i balans, helt absurt anser jag.

Han sitter själv i en typiskt skyddad miljö med lön på minst 45 tusen per månad och lika hög garantipension.

Arbetsmarknadsvillkoren har fått helt fel regelverk, vilket bidrar till otrygg och svag sysselsättning i företagen.

För många är bidragstagare, och då inkluderar jag samtliga politiker i samhällstjänst, de suger ur så mycket de kan ur skattepotten för sitt eget välbefinnades bästa.

Provanställning för arbetslösa är rena skämtet, den gör att arbetsgivare struntar i att anställa arbetskraft och istället flexar med just provanställning.

Provanställning står också helt utanför den normala anställningstryggheten där människor utan skäl, (för här behöver skäl ej anges enligt lag)får sluta sin provanställning med kort varsel.

Människorna som till slut lyckats få en provanställning arbetar skiten ur sig för att förhoppningsvis få en tillsvidareanställning. Men allt för ofta visar det sig att arbetsgivaren aldrig haft för avsikt att anställa fler personer utan bara utnyttja systemet för att täcka personalbehov på ett flexibelt sätt.

Själv har jag haft en sådan anställning och jag säger till mig själv: Aldrig mer en anställning på dessa villkor.

När jag sedan, efter avslutad provanställning, återvänder till arbetsförmedlingen och talar om att provanställningen upphört fick jag ta del av vad arbetsgivaren sagt till arbetsförmedlingen: Jag hade bland annat sysslat med hobbyverksamhet på arbetstid, jag hade inte besökt kunderna, jag hade arbetat för långsamt.

Jag kan tillägga att jag då arbetade utan lunchrast, jag arbetade minst 30 minuter efter ordinarie arbetstid utan lön. Dessutom arbetade jag så att svetten dröp om mig hela dagen och gick på grund av det ned i vikt från 75 till 62 kilo på kort tid.

Jag har också talat med andra arbetskamrater som blivit utsatta för samma missförhållanden och förtal. Detta borde normalt även ha resulterat i en förtalsanmälan mot arbetsgivaren av arbetsförmedlingen, anser jag.

Därför är mitt krav på ändrade regler för provanställning helt solklart. Ta helt enkelt bort den anställningsformen till förmån för trygghet i en anställning.

Blåst

Mer läsning

Annons