Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prov med mobiltelefonmast gav order

Annons

Det hela har resulterat i den första ordern på 13 master och fler order är på väg in.

Bakom konstruktionen av den nya typen av mobiltelefonmast står Lennart Augustsson och hans företag Designpartners i Västerås.

Han har konstruerat tre olika typer av master och det gemensamma är att de samtliga är av rörtyp. Det finns en modell som stöttas av vajrar och som genom en speciell konstruktion bildar ett fackverk.

Principen är den samma som används av segelbåtar för att stabilisera masten.

Det finns även en modell där hela konstruktionen bärs upp av ett grovt rör.

Det är den sistnämnda som nu beställts av en teleoperatör för uppsättning i södra Sverige, i trakterna kring Malmö och Lund.

- Den modellen är speciellt intressant i tätbebyggda områden där den inte är så störande som konventionella master, berättar Lennart Augustsson.

Han bekräftar att företaget fått många förfrågningar om masterna och att det finns ett stort intresse även i våra grannländer, Norge, Danmark och Finland.

Han tror att det till en början kommer att handla om mellan 50 och 100 master under första året.

- I förlängningen är jag övertygad om att det blir mer.

Augustsson framhåller vidare att avsikten är att utvecklingen och tillverkningen kommer att ske i samarbete med USAB i Smedjebacken.

På USAB i Smedjebacken pågår tillverkningen av de första 13 masterna.

- Vi ska ha dem klara om ett par veckor och även om det blir stressigt så kommer vi att greja det, säger Lars Lindblad, vd för USAB.

Den här leveransen ska bara ytbehandlas genom varmgalvanisering. Det finns även en möjlighet att få dem i olika färger som ska göra att de smälter in i miljön.

För närvarande är det tre anställda inom USAB som jobbar med masterna, men Lindblad tror att de kommer att vara 8 - 10 fram i oktober.

- Redan den här veckan kommer vi att anställa minst en gubbe, tror Lindblad.

Det som gör att det blivit lite extra stressigt för personalen på USAB är att företaget i dagarna håller på att flytta sin verksamhet till de lokaler de hyrt i Morgårdshammar.

- Kommer vi till ordning ska vi bygga lite jiggar och andra hjälpmedel för att underlätta tillverkningen, som det är nu är det mest hantverk, säger Lars Lindblad.

Han tror att tillverkningen av master kan bli mycket omfattande del av USAB:s verksamhet.

- Det kan bli mycket stort och det är roligt att vara med från början.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons