Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protestlistor mot sopavtal i Svärdsjö

Annons

Han har skickat ett brev till politikerna i tekniska styrelsen som ansvarar för renhållningen. Intresseföreningen undrar om det är rimligt att folk ska åka med sina sopor in till Falun, det kan bli turer på tio mil från byarna längst bort. Hur ska folk utan bilar klara sig? Ska kommunen arrangera sopresor till Ingarvet? Det undrar intresseföreningen som tagit upp frågan på ett styrelsemöte.

Rolf Gunnarsson berättar om människor som reagerat kraftigt, många är oroliga över att utmålas som lagbrytare. En pensionär ringde gråtande och beklagade sig över "hot som kommit från den kommun som hon alltid betalat skatt till".

- Vi har förståelse för införandet av nyordningen, men först måste vi ha en återvinningscentral, som planerats så länge och som kommunen i sin sorteringsguide hänvisar till, skriver Gunnarsson.

Återvinningscentralen har överklagats i flera omgångar, men en lösning är nära förestående. Det säger Bo Jönsson som är moderat ordförande i tekniska styrelsen.

Han förstår Svärdsjöbornas upprördhet. Som han ser det har han och andra kommunpolitiker hamnat i knipa när de måste följa lagar som stiftats på riksplanet om producentansvar. Lagarna innebär att 60 procent av alla förpackningarna ska återvinnas av tillverkaren, inte av kommunen.

- Det är bedrövligt att det inte pratats om de märkliga konsekvenser detta får, det slår konstigt i glesbygden. Det finns ju många byar som inte har återvinningscentraler, och som har ännu längre resor än Svärdsjöborna, säger Bo Jönsson.

Han har räknat rubrikerna i sopsorteringsguiden, av 745 artiklar ska 550 till återvinningscentraler där förpackningsindustrin samlar in. De andra 220 ska i de tre påsarna, som är kommunens ansvar.

- Kommunerna har hamnat i knipa, vi försöker sköta vårt ansvar och blir lagbrytare om vi låter folk samla allt i röda påsen, säger Bo Jönsson och berättar att han begärt ett möte inom de närmaste veckorna med dem som ansvarar på riksnivå för reglerna om producentansvar.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons