Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protesterna hjälpte inte

Annons

- Vi har ett avtal med kommunen där vi sagt att vi handlar i en privat butik (Hemköp i Marnäs) och en kooperativ (Konsum på Ludvika Gård).

- Vi har redan tagit på oss mer än vi lovade i avtalet genom att också handla hos Matmagasinet.

Det säger Markku Lahnalampi, områdesledare vid Samhall Servicepartner i Ludvika.

Avtalet började gälla i maj i år och löper på ett år i taget. Kommunens motiv för att skriva avtalet var att hemtjänstens personal skulle slippa ifrån mathandlandet och kunna koncentrera sig på de vårdande uppgifterna.

Som NLT kunde berätta i maj orsakade förändringen upprörda känslor bland en del av de äldre människor i Ludvika som nyttjar servicen.

Enligt Markku Lahnalampi har Samhall omkring 100 kunder. De flesta får handlat en gång i veckan, några två gånger i veckan.

- Varje dag, måndag till fredag, har vi folk i affärerna på förmiddagarna som plockar ihop varor. Sedan har vi annan personal som hämtar varorna och kör ut dom till vårdtagarna.

- Det skulle inte gå om personalen skulle åka runt bland ännu fler affärer. Vi har fyra-sex personer som arbetar med den här servicen på heltid, förklarar Lahnalampi.

ICA Matmäster i Marnäs hör till de butiker som missgynnas av den nya ordningen. Chefen Sven-Eric Jernemyr var i NLT den 30 maj mycket kritisk.

Det är han fortfarande och tänker nu undersöka om inblandade parter följt lagen när man uteslutit vissa butiker.

- Även gamla och sjuka som inte klarar att handla själva bör få bestämma var deras varor ska handlas. Det tycker jag är en medborgerlig rättighet, säger Jernemyr.

Samhalls områdeschef anser att företaget erbjuder en bättre service än vad hemtjänsten kunde göra.

- Vi pantar burkar och flaskor och vi kör hem drickabackar åt folk. Det kunde inte hemtjänstens personal göra för det blev för tungt att ha en drickaback på cykelns pakethållare, säger Markku Lahnalampi.

Mer läsning

Annons