Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protesterar mot flytt

Annons

För en tid sedan sade Malungs kommun upp hyresavtalet och planerna från kommunens sida är att man ska flytta över verksamheten till lokaler kommunen själv disponerar i Yttermalung.

Men nu vill byborna med de tre lärarna i spetsen att man omprövar beslutet och att det mycket väl fungerande fritidshemmet Polstjärnan, som i dag har toppenlokaler, ska få leva vidare.

- Polstjärnan är ett fantastiskt fritidshem och närheten till skolan och den relativt billiga årskostnaden som hyran utgör gör att vi inte kan förstå att man vill göra den här flytten, säger Astor Ericsson och får medhåll av Ewa Larsson och Marit Sundén.

Det är Yttermalungs kultur-, ungdom- och tvättstugeförening som äger byggnaden där Polstjärnan i dag har sin verksamhet. Det var tidigare en bastu och en tvättstuga som man byggde om och som man sedan många år tillbaka har hyrt ut till fritidsverksamheten. Byggnaden ligger bara ett tiotal meter från dagiset och skolan i Yttermalung.

- Att tvingas att ha fritidsverksamhet och skola i samma lokaler är något vi motsätter oss, det vore en tillbakagång, och en flytt av fritidsverksamheten kommer också att betyda en hel del kostnader i investeringar, säger Astor Ericsson.

Hyresavtalet sades upp av kommunen vid årsskiftet för fritdshemmet Polstjärnan. Här har verksamhet bedrivits under lång tid och det kan nämnas att byggnaden har rustats upp för det här ändamålet men även byggts ut i huvudsak med statliga medel.

I det läge som nu uppstått har också hyresvärden för Polstjärnan skrivit till förvaltningen och erbjudit en ny förhandling av hyran. Man är också beredd att ta en viss hyressänkning för att man ska få ha kvar verksamheten i lokalerna.

Ett annat argument för att vara kvar i lokalerna är att om elevantalet skulle öka igen i Yttermalung kommer det att saknas lokaler för just fritidsverksamheten.

Enligt uppgift kommer barn- och utbildningsnämnden att titta på den här saken igen och förhoppningen är att man kan fortsätta att bedriva den verksamhet man i dag har vid fritidshemmet.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons