Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protesterade mot domen

Annons

På tisdag nästa vecka går tiden för överklagande av domen i dödsmisshandelsmålet ut. Men redan nu har chefsåklagare Christel Anderberg bestämt sig. Den ska inte överklagas.

- Det känns inte bra. Jag hade förväntat mig ett strängare straff, säger Ulrica Edlund, före detta sambo med dödsoffret och mamma till hans två barn.

I går genomförde hon en tyst protest på brottsplatsen, där marschaller hade tänts till minnet av Jonas Johannesson. Där fanns också plakat med texten "är ett liv ingenting värt?".

- Det känns inte så. Gärningsmannen fick fyra år. Vi fick livstid utan Jonas. Är det rättvisa? undrar Ulrica Edlund.

Under tingsrättsförhandlingarna fastslogs att det var två gärningsmän inblandade i dödsmisshandeln av Jonas Johannesson. Polisen lyckades identifiera en av dem. Mannen, en 22-åring med ett kriminellt förflutet, vägrade under rättegången att berätta vem hans medbrottsling var. För sin egen och sin familjs säkerhet.

- Han pressades inte på den uppgiften i rätten. Inte heller fick han en straffskärpning för att han skyddade en annan brottsling. Är inte det underligt? säger Ulrica Edlund.

Hon är inte ensam om att ställa sig kritisk till det svenska rättssystemet. Sedan Jonas Johannesson blev ihjälslagen på öppen gata i Borlänge, har debatten rasat. Genom att protestera på brottsplatsen, hoppas Ulrica Edlund att debatten ska fortsätta.

- Det är inte hämnd vi vill ha. Det är rättvisa.

Flera invånare i staden skrev under gårdagen på protestlistor mot domen i dödsmisshandelsmålet. Dessa ska inom kort lämnas in till Falu tingsrätt, som den 29 juli i år fattade beslutet. Fyra år i fängelse för Jonas Johannessons liv.

- Det är rena parodin. Det skulle bara fattas att gärningsmannen överklagar, och kanske får straffet sänkt, säger Ulrica Edlund.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons