Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester utan verkan

Annons

Den drygt en och en halv kilometer långa vägen utgjorde fram till 1961 en del av riksväg 12, men blev efter bygget av nuvarande riksväg 70 en byväg.

Vägverket anser att vägen, som numera har nummer 599, inte behövs för allmän samfärdsel och att indragningen från allmänt underhåll medför en "endast ringa olägenhet för bygden."

Varken kommunen eller ett antal protesterande boende håller med om den saken. Grävborna tvingas nu bilda en vägförening och kostnaderna för vägunderhållet kommer inte längre att betalas via statsskatten. Det blir dyrare för dem som bor i Gräv och även för övriga kommunalskattebetalare i kommunen.

Hans Berggren, ordförande i Grävs bygemenskap, har hänvisat till ett avtal från slutet av 1950-talet. Enligt honom ska avtalet innebära att Vägverket framgent åtagit sig underhåll och skötsel av vägen.

Men Vägverket förnekar att det skulle finnas något sådant avtal och tar alltså ingen hänsyn till inlagan.

Indragningen sker så fort Vägverkets beslut vunnit laga kraft, en lantmäteriförrättning genomförts och vägen åtgärdats före överlämningen. Eftersom överklagningar kan komma vet ingen exakt när indragningen kommer att ske.

- Det blir i varje fall inte under den här sommaren. Det hinner vi inte, säger Britt Rosell Ek vid Vägverket i Borlänge.

Eventuella överklagningar ska vara lämnade senast den 28 maj.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons