Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester mot omorganisation

Annons

Hemtjänstgruppen i Bäsna protesterar i en skrivelse mot planerna på att samla hemtjänstpersonalen i Bäsna, Djurås och Gagnef under ett tak - i Djurås.

- Vi motsätter oss starkt detta, skriver Bäsnagruppen, som anser att såväl ekonomiska som praktiska skäl talar för att nuvarande organisation ska bibehållas.

Hemtjänstpersonalen fick i början av den här veckan information om planerna på att samla verksamheten till ett Hemtjänstens hus i Djurås.

- Det kom som en kalldusch för oss. För många av oss innebär förslaget, om det förverkligas, att vi ska åka till Djurås för att sedan åka tillbaka till omsorgstagare i den kommundel vi just lämnat, säger en representant för en grupp missnöjda anställda.

I en skrivelse till socialnämnden ger Bäsnagruppen, med stöd från Djuråsgruppen, sina synpunkter på "omorganisationen av hemtjänsten och bildandet av Hemtjänstens hus på Fagervägen".

De som står bakom skrivelsen listar sju argument mot den föreslagna förändringen och inleder med att den nya gruppen blir för stor:

- Eftersom vi tidigare varit med om delning av en för stor grupp har vi erfarenhet.

De anställda befarar också att bilåkandet och därmed kostnaderna kommer att öka drastiskt, att det väl fungerande samarbetet med distriktsläkarmottagningen, distriktssköterskemottagningen, psykiatrin, arbetsterapin, demenssköterskan och undersköterskorna i hemsjukvården kommer att försämras, att arbetsmiljön påverkas negativt, att trivseln minskar med ökad sjukfrånvaro som följd och att mer arbetstid måste användas för resor till och mellan vårdtagare.

Slutligen ifrågasätts om förändringen är förenlig med kommunens ambition att ha en god personalpolitik och en kostnadseffektiv organisation.

Kjell Andersson (c), ordförande i socialnämnden, vill inte gå in på detaljer i ärendet, men säger att hemtjänsten just nu organiseras om i syfte att höja effektiviteten och att den kritiserade förändringen är ett led i det arbetet.

- Nämnden har gett ett uppdrag till förvaltningen, som utrett och utformat ett detaljförslag. Men självklart kommer vi i nämnden att behandla och besvara skrivelsen, säger han.

Mer läsning

Annons