Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester mot ny boendeform

Annons

I går samlades de boende för att få information och protestera mot förändringarna på Knekten.

För tre år sedan fattade socialnämnden beslut om att Knekten skulle bli vanliga lägenheter och ansvaret skulle övergå i Rättviksbostäders bestånd av lägenheter. Knekten var tidigare servicehus med flera gemensamma utrymmen. När Knekten blev vanligt hyreshus togs de gemensamma lokalerna och samlingsrummen bort. De ska bland annat bli kontor.

Hyresgästerna i Knekten hyr direkt av Rättviksbostäder. Det finns 44 lägenheter i Knekten som ligger vägg i vägg med Enådal, särskilt boende för äldre.

- Vi har ett stort behov av centralt boende för äldre. De flesta är inte i behov av särskilt boende med kvalificerat vårdbehov utan eget boende, eventuellt med hemtjänst, säger Hans Jonsson c, ordförande i socialnämnden.

- Orsaken till omorganisationen är helt enkelt att vi inte har råd att betala 500 000 kronor i hyra för de gemensamma lokaler som finns på Knekten. Vi vill inte minska på personalkostnaderna. Besparingen per år blir cirka

125 000 kronor, berättar Hans Jonsson.

Meningen är att de gemensamma utrymmen som finns på Knekten ska byggas om till bland annat lokaler för hemtjänsten.

Hemtjänstens gamla lokaler blir äldrebostäder för vilka socialförvaltningen får in hyror om cirka 125 000 kronor per år. Där är besparingen.

Socialförvaltningen får fortfarande betala hyra för hemtjänstens nya kontorsutrymmen men Hans Jonsson hoppas att samordningen av hemtjänsten på Knekten ska medföra en effektivisering inom hemtjänsten vilket i sin tur kan spara ytterligare pengar.

- Jag tror dessutom att de boende på Knekten kan utnyttja den stora samlingslokalen på Enådal som ligger i anslutning till Knekten. På Enådal finns också restaurang och aktivitetslokaler. Jag ser flera möjligheter för de som har behov av gemensamma lokaler, säger Hans Jonsson.

Men de boende på Knekten är missnöjda över förändringarna.

I går träffade de äldre Rättviksbostäders vd Olle Abrahamsson och äldreomsorgschef Tage Gradin. Diakon Rosita Borum-Halvars ledde mötet.

- Vi vill leva i gemenskap och inte i förvaring, sade några och PRO:s ordförande Arne Stenback kritiserade kommunen för att inte ha givit tillräckligt med information om förändringen.

Tage Gradin höll med om att socialnämndens tre år gamla beslut möjligen inte nått ut till de berörda och Olle Abrahamsson påpekade att normalt sett har inte Rättviksbostäders hyresgäster rätt till gemensamma lokaler annat än i begränsad omfattning.

Orsaken är socialnämndens ekonomiska situation som gör att socialnämnden tvingas leta besparingsmöjligheter över allt.

- Vi måste helt enkelt sanera vår ekonomi och hyreskostnaderna för gemensamma utrymmen kan inte delas på de redan höga hyrorna på Knekten, säger Hans Jonsson.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons