Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester mot nedskärning av läkarjour

Annons

De båda partierna har valt att göra uttalanden om framtiden för läkarjouren efter sina årsmöten. Båda partierna är mycket kritiska och menar att förslaget innebär en stor försämring för boende i Vansbro kommun.

Förslaget från Norra och Västra Dalarnas sjukvårdsområde innebär för Vansbros del att all jourverksamhet under helgerna samt efter klockan 17.00 på vardagar slopas och att patienterna i stället hjänvisas till lasarettet i Mora, en resa på minst 16 mil fram och tillbaka.

Förslaget innebär också att Vansbros läkare ska tjänstgöra vid lasarettet i Mora under jourtiderna, något som de berörda läkarna inte ser med blida ögon.

- Det här är inte bra för Vansbroborna. Vi har många sköra patienter som får långa och dryga resor om de ska åka till Mora. Dessutom får det personliga konsekvenser för oss läkare, sade distriktsläkaren Inga Kristiansen Evald till FK sedan förslaget blivit känt.

Hon menade också att läkarna får lägga allt för mycket av sin arbetstid på att resa mellan Vansbro och Mora.

- Själv kommer jag också att få problem med barnpassningen om jag ska åka till Mora för tjänstgöring på kvällar och helger.

Inga menar att risken finns att yngre läkare som valt att slå sig ned i Vansbro kommer att flytta och att de äldre läkarna kommer att välja att pensionera sig i stället för att åka till Mora och arbeta.

Både centern och socialdemokraterna påpekar att förslaget innebär en stor försämring för de boende i Vansbro kommun.

"Vi anser det ytterst stötande att jourverksamheten vid vårdcentralerna i norra och västra Dalarna skall offras för att "rädda" sjukhusens ekonomi. Vi accepterar inte att den akuta sjukvården försämras ytterligare för kommunens invånare", skriver Vansbro arbetarekommun i sitt uttalande och poängterar att vårdcentralen i Vansbro under de tio senaste åren hållit sin budget.

Centern påpekar att partiet varit berett att acceptera en neddragning av kvällsjouren till klockan 19.00 från dagens 21.00 för att kunna behålla läkarna i Vansbro och ge befolkningen en tillräcklig läkartid under dagtid.

Förslaget som nu presenterats anser centern dock är helt oacceptabelt.

"Centerpartiet protesterar på det bestämdaste mot detta förslag. Vi accepterar inte att den akuta sjukvården försämras ytterligen för våra invånare, som förslaget om samordnat jourverksamhet innebär.

Vårdcentralen i Vansbro håller budgeten utifrån resursfördelningsmodellen, så det är inte rimligt att vi ska få ytterligare försämrad trygghet bara för att andra vårdcentraler och verksamheter överskrider sina budgetar", skriver centern i sitt uttalande.

- Jag tycker att det här visar en total brist på helhetssyn, säger en av de berörda läkarna.

På fredag hålls MBL-förhandlingar om det nya jourförslaget.

- Vad som kommer fram då kan bara bli rådgivande men förhoppningsvis kan vi vinna tid för att skapa en opinion som vi hoppas att kan leda till en politisk överprövning av beslutet, säger läkaren.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons