Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester mot Indiens industrizoner

Annons

Över 50 människor skadades i den indiska delstaten Västbengalen på fredagen i oroligheter, sedan poliser skjutit ihjäl 14 bybor som protesterat mot att deras mark skulle användas till planerat industribygge.

Samtidigt lamslogs skolor, affärer och kontor runtom i delstaten av en dagslång storstrejk i protest mot dödsskotten.

Strejken hade utlysts av Västbengalens oppositionspartier. Tusentals poliser sattes in mot protesterna, understödda av anhängare till det styrande kommunistpartiet.

Enligt polisen greps över 800 personer då demonstranter försökte sticka bussar och statliga byggnader i brand.

De 14 byborna dödades i onsdags i Nandigran tolv mil söder om Calcutta när polis öppnade eld mot människor som motsätter sig att deras åkermark ska tvångsinlösas av staten. Polismännen hävdar att de sköt i självförsvar när folkmassan bombarderade dem med stenar och hemmagjorda sprängladdningar.

Händelsen var den hittills blodigaste under protesterna mot delstatsregeringens planer på att inrätta ett särskilt område för kemisk industri. Över 70 personer skadades i sammandrabbningen mellan protesterande och poliser.

Också i januari förekom protester i Nandigran. Då dödades elva människor. Det fick Indiens federala regering att ompröva och frysa sin planerade storsatsning på ekonomiska specialzoner _ privatstyrda enklaver med infrastruktur av världsklass och låg skatt. Sådana zoner har betraktats som centrala i Indiens ambitioner att dra till sig utländska investeringar och öka tillväxten. Hittills har 14 sådana industrizoner tagits i bruk i landet.

Efter fredagens oroligheter upprepade regeringen att inga specialzoner får anläggas om det uppstår schismer om marken.

TT

Mer läsning

Annons