Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester mot hur SAS agerar: "De förhindrar konkurrensen"

Annons

Som tidningen kunde berätta igår har Värmlandsflyg beslutat att skjuta fram premiärturen till 16 september. Anledningen är att man inte lyckats nå ett avtal med SAS om så kallade genomgångspriser. Det vill säga en rabatt till resenärer som flyger vidare från Köpenhamn ut i världen.

Peter Hultqvist nämner konkurrensverket som tidigare drivit ärenden liknande detta, och att det finns domar i liknande fall. Han pekar på att SAS är delägare i Skyways som flyger Borlänge-Arlanda, och att SAS självt trafikerar Arlanda-Köpenhamn.

- Jag vet inte vad det kan betyda i sammanhanget. Men märkligt är att avregleringen av en flygmarknad, där man får fram ett alternativ, sedan kan stoppas bakvägen av ett bolag på marknaden.

- Fri konkurrens är en sanning med stark modifikation.

Skyways la ner linjen Borlänge-Köpenhamn i december 2000.

- Först lägger man ned. När vi hittar ett alternativ bromsar de upp, det som är normalt ur konkurrenssynpunkt ska inte gälla här. Man lägger hinder, säger Peter Hultqvist.

Som menar att en dominerande aktör på så sätt förhindrar konkurrens, och han är inte främmande för att Konkurrensverket bör titta på fallet om ingen uppgörelse nås. Skövde kommun är inne på samma linje. Det är där planen ska mellanlanda för att plocka upp, och släppa av, passagerare. Värmlandsflyg trodde att det var en ren formalitet att få ett genomgångsprisavtal med SAS. Nu försöker man jobba med andra bolag. Värmlandsflyg uppger också att kommunen ska agera politiskt.

- Vi använder de kontaktytor vi har, säger Peter Hultqvist, som för övrigt är ordförande i flygplatsbolaget Dala airport AB.

Men han betonar att kommunen inte kan göra något konkret eftersom avtalsfrågan är en sak mellan flygbolagen.

- SAS uttalande i tidningen om att man inte stängt dörren för gott är ett klokt uttalande. Jag förutsätter att man kommer överens. Det vore annars oerhört konstigt.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons