Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester hjälpte inte

Annons

I beslutet skriver miljödomstolen att de jobb som görs där det uppstår grumling i vattnet ska ske med "sedvanlig försiktighet" och inte under tiden 1 oktober till 31 juli.

Miljödomstolen tillåter endast att miljömässigt rena massor används under utfyllnaden som berör två sträckor på 100 respektive 60 meter inom skyddsområdet i sjön.

I det särskilt känsliga området, det 60 meter långa avsnittet, ska en geotextilduk hindra spridningen av fina partiklar.

Kommunen har en gång lyckats stoppa Banverkets plan då Banverket inte upptäckt att jobbet skulle ske inom Grängesbergs vattentäkts skyddsområde.

Banverket såg över sin ansökan men återkom med den i oförändrat skick då man ansåg att jobbet inte kunde skada vare sig Spendrups bryggeris vattenförsörjning eller Grängesbornas dricksvatten.

Länsstyrelsen i Dalarna och Örebro har inte haft några invändningar och egentligen inte heller hälsoskyddet i Lindesbergs kommun.

Ludvika-Smedjebackens Villaägareförening, Spendrups bryggeri och miljö- och hälsoskyddsnämnden i Ludvika har haft starka invändningar.

Miljöskyddet i Ludvika krävde att banverket skulle redovisa alternativa lösningar.

Kommunens miljöchef Göran Eriksson är besviken på miljödomstolen och tycker att domstolen gjort det lätt för sig.

- Nu vill jag inte överdriva riskerna men nog borde miljöbalkens krav på bästa möjliga metod ha uppfyllts. Här har bara ett alternativ belysts. Domstolen har bara gjort en allmän bedömning, konstaterar Eriksson som för dagen inte kan uttala sig om kommunen överklagar beslutet.

Han säger att nämnden först måste ta ställning till domen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons