Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester fixar stormöte

Annons

Klockan 19 i går kväll hade Brottsförebyggande rådet rådslag i Fredriksbergs folkets hus.

Strax innan passade ett gäng föräldrar och några av förskolans barn, kvällen till ära utklädda till indianer, på att lämna över en lista med 800 namnunderskrifter från bybor som vill behålla dagiset.

- Vi vädjar till allt sunt förnuft, sa pappan Lars Öhrbom som ingår i föräldraföreningen Föräldrar forum Fredriksberg.

Samtidigt räckte barnen över en namnlista och en skrivelse med frågor och önskemål, till kommunens tjänstemän och politiker.

Ulla-Britt Mikaelsson, ordförande i social- och utbildningsnämnden funderade bara en kort stund. Sen lovade hon att ordna ett stormöte mellan politiker, föräldrar och rektor. Datumet blev spikat till tisdag 25 april klockan 19.

- Men vi måste ha ett möte som gäller både skolan och förskolan. Jag är faktiskt orolig för skolan i Fredriksberg. Vi har diskuterat länge hur vi ska kunna behålla kvaliteten där i framtiden, förklarade Mikaelsson.

På stormötet ska byborna få en chans att ställa alla sina frågor. Dessutom ska deltagarna tillsammans utse en grupp föräldrar som kan representera skola och förskola i de kommande diskussionerna med kommunens folk.

- Vågar man fråga om du ser något hopp, frågade Öhrbom Ulla-Britt Mikaelsson.

-Jag vet faktiskt inte, svarade Mikaelsson.

Trots svaret kände Öhrbom sig positiv efter onsdagens manifestation.

- Jag ser en öppning. Får vi till ett samtal blir det nog lite lättare för oss. Då kan inte kommunen strunta i oss, utan de måste snacka.

Öhrbom både tror och hoppas att parterna ska hitta en bra lösning.

- Vi förstår att de kommunen har en jättesvår sits. Men vi hoppas att de ska försöka se helheten som vi gör, så att de inte bara bollar över kostnaden på någon annan. Om politikerna lyssnar på oss så tror jag att de kommer att se det som vi.

I sin skrivelse har Föräldrar forum Fredriksberg kommit med en resonabel önskan. I stället för att kräva att allt ska fortsätta som nu, hoppas de att kommunen ska tänka om, räkna om, och kanske komma fram till att det är möjligt att slippa en nedläggning.

-Vi måste kanske acceptera vissa förändringar, konstaterar Lars Öhrbom.

Han hoppas att kommunen ska behålla förskolan Indianberget, och dessutom flytta dit förskoleklassen (det som tidigare kallades för lekis) från skolan. Han kan också acceptera att maten lagas på skolan i stället för på förskolan, bara barnen får äta i sina egna lokaler istället för i skolans matsal.

Efter mötet den 25 kan diskussionerna börja på allvar.

- Om jag så ska krypa till mötet så ska jag dit, lovade Lars Öhrbom.

LOTTA OLIN

Mer läsning

Annons