Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester fick nobben

Annons

Hon menar att departementets beslut vittnar om rena påhoppet på medborgare som protesterar.

- Det finns väl ingen demokrati i Sverige.

Den 40 meter höga 3G- masten är uppsatt högst uppe på Himlaberget. Barnfamiljer i området är oroliga över huruvida strålning från masten påverkar människors hälsa. Dessutom är masten placerad i ett naturskönt rekreationsområde som nyttjas flitigt av boende i området men även av Åkerö skolas lärare och elever samt förskolebarn (se FK 10/10 2003).

Redan sommaren 2002 började folk i området reagera över vad som var på gång. 200 personer skrev omgående på protestlistor mot 3G- mastens uppförande. I mitten av oktober förra året restes masten.

Telemasten är dessutom rest bara några få meter från reservoaren som förser områdets boende med vatten.

Ärendet har överklagats ett flertal gånger. Till byggnadsnämnden i Leksand och till länsstyrelsen som överlämnade ärendet till kammarrätten. Besvikelsen är nu stor när det även blev avslag i miljödepartementet.

- Det är rena diktaturen när det inte hjälper att protestera, säger Annika Ihlis. Det är klart att vi är besvikna. Så mycket som vi har bråkat.

Hon vidhåller att besvikelsen är stor över att byggnadsnämnden kunde bevilja mastbygget trots de massiva protesterna. Samtidigt är hon glad att den numera sittande byggnadsnämnden behandlar bygglov av det här slaget med lite större skepsis.

Frågan är om Åkeröborna orkar resa sig en gång till efter det negativa beskedet från riksdagens miljödepartement. Annika Ihlis vidhåller att Åkerös "Eiffeltorn" är rena övergreppet. Samtidigt ger hon kommunen ytterligare en känga.

- Vad händer vintertid när stora isbitar lossnar från masten.

- Det finns ju fortfarande inga skyddsräcken runt masten.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons