Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protest mot skolspar

Annons

Även skolorna måste vara med och spara för att klara kommunens finanser. För Åkerö skola blir det extra tufft eftersom man dessutom har ett underskott på 900 000 kronor som måste rättas till. För att komma till rätta med ekonomin planerar skolledningen att slå ihop klasser till hösten.

- Vi har helt enkelt haft en för stor organisation i förhållande till antalet undervisningstimmar, säger Åkerö skolas rektor Viktoria Hermansson.

Efter att i flera år ha varit trångbodda och tvingats hysa in elever i baracker, kommer i höst elevantalet i Åkerö skola att för första gången på länge vara det skolan är byggd för, omkring 430 elever mot 462 idag.

- Lokalbristen tvingade oss tidigare att av utrymmesskäl ha små klasser. När vi nu gör tre klasser av fyra blir elevantalet i varje klass lika stort som i normalklasser i landet, fortsätter Hermansson.

Men det argumentet köper inte eleverna som är övertygade om att större klasser kommer att drabba både de som behöver mycket stöd och de som har lätt för sig.

- Med 24 elever i klassen blir det svårt att få hjälp och samtidigt kommer de duktiga inte att stimuleras. Det kan inte vara rätt att spara på skolan, slår Julia Gustafsson fast.

Eleverna tycker att kommunen ska tänka om och hellre satsa på skolan i stället för trädplanteringar och vägbulor, som byggs och sedan rivs upp igen.

- Dra ner på löjliga småsaker på Noret i stället! Det är viktigare med en bra skola, säger Ilis Lisa Tägtström.

- Vi är 17 stycken i vår klass idag och har haft det jobbigt med mycket stök. Nu har vi precis jobbat oss igenom det och allt fungerar riktigt bra, då kanske vi ska splittras. Det känns inte alls bra, fyller Caroline Johansson i och får medhåll av klasskamraterna Sandra Hammarbäck och Kitty Rönnstedt.

Rektor Viktoria Hermansson förstår elever och även lärares oro.

- Tanken var att vi skulle gå ut med information till både elever och föräldrar vid ett stormöte senare i vår när allt var färdigplanerat. Nu blir det ett möte nästa torsdag.

- Det finns ingen handlingsplan för det vi ska göra utan allt kommer att ske i samarbete med elevrådet för att det ska bli så bra som möjligt.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons