Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protest mot ny psykvård vid förskola

Annons

Tillförordnade landstingsrådet Ingalill Persson medger att landstinget gjort en informationsmiss. Redan under fredagen ska hon ta kontakt med föräldrar och skolpersonal på berörda daghem och informera om allt kring enheten, som heter Mora Ungdom.

Oron hos föräldrarna var stor under torsdagen.

- Vi kommer att kämpa med näbbar och klor för att stoppa projektet, säger Annelie Berg, en av många upprörda föräldrar.

Hennes son David har flera år kvar på daghemmet och Annelie kan inte förstå hur myndigheterna tänker.

I föräldrarnas skrivelse står det bland annat att läsa: "Det kommer att vara en låst avdelning med inriktning på utslussning i samhället", "Går vi med på detta???", "Vi vet ju hur det slutade i Arvika!!!".

Hänvisningen gäller händelsen där en femåring överfölls på sitt dagis i Arvika med tragisk utgång.

Skolledningen för området där daghemmen i Noret ingår, är besvikna över att landstinget inte gett en klar information om planerna på den nya enheten, Mora Ungdom.

Representanten upplever det som om landstinget lagt dimridåer över sina planer. Till slut har skolledningen själv fått ta kontakt med ansvariga på landstinget för att få information.

Kritiken tillbakavisas av Ingalill Persson, tf. landstingsråd.

- För det första är föräldrarnas skrivelse inte korrekt. Mora Ungdom blir en öppen och frivillig verksamhet. Det är endast motiverade och avgiftade ungdomar som får vistas på de sex till åtta vårdplatserna.

Ingalill Persson uppger att placeringen av enheten i Mora är att landstinget inte vill blanda de motiverade ungdomarna med de äldre missbrukare, som vårdas akut på psykiatriska kliniken i Falun.

- Dessutom finns det tillgång till kunnig personal från den nedlagda psykiatriska vårdavdelningen på Mora lasarett.

Ingalill Persson avvisar kategoriskt att landstinget mörkat information för allmänheten i planeringen.

- Vi kunde inte tidigare förutse att vården av motiverade och avgiftade ungdomar på enheten i Mora skulle väcka protester. Nu har jag dock full förståelse för att föräldrar och personal är oroliga efter de senaste tragiska händelserna. Under fredagen ska jag personligen se till att föräldrar och personal får all information.

Per Söderberg, verksamhetschef för vuxenpsyk, uppger att han har haft ett samtal med rektorn Magnus Lantz, för det aktuella området, under torsdagen.

- På måndag kommer ansvarig enhetschef att ge mer informtion till de berörda.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons