Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protest mot nedläggning av ambulansstationen

Annons

I ett pressmeddelande skriver PRO att ett flertal utredningar fastslagit vikten av en snabb kontakt mellan den akut sjuke och ambulanspersonal.

"Varje minut i en akut sjuksituation är av största vikt för ett gott vårdresultat", skriver PRO vidare i sitt meddelande och fortsätter: "Centrala Rättvik kan möjligen, i vissa fall betjänas från Leksand inom acceptabel tidsrymd. Men Rättviks kommun är stor och omfattar platser som Furudal, Dådran med flera avsides liggande. "

PRO undrar vidare var landstingets besparingar egentligen ligger? Fysiskt ska, enligt vad PRO erfar, ambulansresursen till Leksand med tillhörande personal. Kvar står då en lokal i Rättvik som förvaltas av landstinget och fortfarande genererar kostnader.

Enligt PRO kan inte sjukvård bedrivas genom ett krasst kostnads- och lönsamhetstänkande, det primära ska vara bästa möjliga omvårdnad av de behövande. PRO i Rättvik protesterar därför också skarpt mot tanken på indragning av stafettläkare vid vårdcentralen.

Då man nu kommit fram till att kostnaderna för dessa stafettläkare är för höga, tycker PRO att man tidigare borde satsat på den befintliga personalen och åtgärdat deras arbets- och lönesituation. Vidare skriver man: " En reducering av personresurser ökar väsentligt arbetsbördan och kommer förmodligen resultera i ytterligare bortfall av personal genom utbrändhet med sjukfrånvaro som naturlig följd."

PRO Rättvik är allvarligt oroade över den situation som kanske är på väg att bli verklighet, dels för sina medlemmar men också för de övriga som bor i kommunen.

Pressmeddelandet avslutas med en uppmaning: "Vi ber landstinget ta till sig vår oro och våra protester och inte ytterligare försämra vårdsituationen i vår kommun."

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons