Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protest mot "nakenkalender"

Annons

"Vi tar avstånd från utgivningen av denna kalender. Vår människosyn är en viktig drivkraft till vårt engagemang i den här frågan. En annan anledning är att 1,6 miljonersklubben har kopplingar till vår bygd", heter det i skrivelsen, som hittills, förutom kyrkonämnden och kyrkorådet i Mora församling också skrivits under av Maj-Lis Burtus, före detta ordförande för Dalarnas centerkvinnor, av kulturnämnden i Mora genom dess ordförande Ulla Rombo (kd), Mora Nuab:s vd, Sonja Sys samt RSMH i Ovansiljan genom Eva Sillén.

- Fler namnunderskrifter är på gång och vem som helst som stödjer oss kan ansluta sig, säger Gunnar Kärrbom, som samlar ihop namnunderskrifter i Andreasgården fram till och med onsdag.

Kärrbom vill inte närmare kommentera skrivelsen innan dess, utom att orden får tala för sig själva.

"För oss är bilderna alltför utmanande. Det är vår tolkning och den är sann för oss. Vi lever i ett samhälle som blir mer och mer kropps- och sexfixerat. Självklart är våra kroppar och vår sexualitet en gåva. Vi duger som vi är. Vi behöver inte gång på gång bli djärvare och gränsöverskridande för att bli sedda och accepterade. Vi märker att människor kan göra nästan vad som helst för att synas i mediavärlden. Låt oss hjälpas åt att vara goda förebilder, inte minst för våra barn och våra ungdomar", heter det bland annat i uppropet

Gunnar Kärrbom poängterar att de som skrivit under uppropet inte har något personligt emot de kvinnor som medverkar i kalendern.

"Vår reaktion hade givetvis varit liknande även om kalendern hade visat män. Eftersom de kvinnliga modellerna har lång livserfarenhet så kan vi inte bara avfärda våra upplevda känslor med att detta är en omogen nyck. Visst finns det ett gott syfte med utgivningen, men vi anser inte att valet av medel gynnar målet".

Alexandra Charles, ordförande i 1,6-miljonerklubben, beklagar inställningen från kyrkan i Mora.

- Jag blir ledsen och undrar om de som protesterar har sett kalendern och om de känner till vad vi gör. Jag får känslan att de glömmer syftet med kalendern och jag trycker att det är lite konstigt att de nu, 2004, reagerar som de gör.

- Bilderna kan ju inte sägas vara sexistiska eller pornografiska,. De är vackra, estetiska, tilltalande och kanske sensuella och de visar dessutom för en yngre generation kvinnor att det inte är farligt att bli gammal, säger Alexandra Charles.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons