Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protest mot mastbygge

Annons

Flera som bor i närheten av den planerade masten vill nu att mastbygget stoppas och att masten flyttas längre bort från bostadshusen.

- Jag tillbringar mycket tid här på föräldragården och jag är el-överkänslig så jag är livrädd för vad masten kommer att innebära för mig, som en av de närmaste grannarna till masten, säger Harriet Gunnarsson.

Harriet, hennes mamma Anna-Stina Rådberg, grannarna Kaija Laitinen och Karin Lindberg är några av de närboende som vill stoppa mastbygget. Bland annat har de lagt ut protestlistor mot det nya 3g-nätet i butiken i Malungsfors.

- Man vet ju inte säkert vilka risker det är med mikrovågorna som skickas ut från masterna. Man nog finns det grund för oro och skäl att vara försiktig då det kommer larmrapporter om negativa hälsoeffekter och samband mellan mobilstrålning och sömnlöshet, utbrändhet, cancer och hjärnskador, säger de protesterande kvinnorna.

En av markägarna i området, Mats Larsson, har överklagat byggnadslovet för den aktuella masten.

- För min egen del bor jag inte så nära masten, men jag tycker att den placerats onödigt nära bebyggelsen och förstår den oro som de närmast boende känner. Dessutom hamnar den här masten inom 100 meter från en fotbollsplan där ungdomar ska vara och träna och det tycker jag att är direkt olämpligt. Området där masten ska byggas är dessutom ett populärt och fint strövområde för byborna och jag tycker ju inte att en 66 meter hög mast mitt i området är speciellt fin. Masten kan säkert ges en bättre placering, säger Mats Larsson.

Därmed ger han sitt stöd till de närboende som ser risker med den kommande masten men som själva inte klagat på byggnadslovet.

- Informationen kring mastbygget har varit dålig. Flera av oss som bor här omkring har inte fått någon direkt information, de har gått oss förbi, säger Kaija Laitinen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons