Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protest mot jakt efter koppar

Annons

Det var i november som det danska bolaget Eastern Highlands fick tillstånd att undersöka om det finns förhöjda halter av koppar och guld i Falutrakten.

Området som sökts igenom med helikopter är över 6 000 hektar stort. Det sträcker sig från centrala Falun, över gruvan och Aspeboda, Vassbo och Olsbacka och nästan fram till Borlänge.

Men följderna av undersökningarna bekymrar många boende i området.

Ett 40-tal personer i Ljusdal Aspeboda har nu gått samman och gjort ett gemensamt upprop. Anledningen är oro för områdets framtida vattentillgång.

- Egentligen är det inte undersökningarna i sig som oroar oss, utan vad det kan få för konsekvenser, säger Lars Lundgren som står bakom uppropet.

- Den aktuella berggrunden utgörs på ett djup av 50 meter av skrovelberg. Om borrning kommer till stånd finns det risk för att tillgången på vatten i byn påverkas mycket negativt.

Därför överklagar nu de boende undersökningstillståndet. Målet är en garanti för att inte behöva stå för de extra kostnader som befaras uppstå vid en eventuell borrning.

Det undersökningstillstånd som Bergsstaten beviljat innebär dock inte att Eastern Highlands får rätt att borra efter mineraler i området. Tillståndet ger enbart bolaget ensamrätt att genomföra undersökningar. Innan några ingrepp i miljön görs krävs tillstånd från Länsstyrelsen.

- Borrning eller inte är en senare fråga som inte har med tillståndet vi gett att göra, säger Gunnar Svanfeldt på Bergsstaten.

Ärendet har nu gått vidare till Länsrätten som kommer att ta ställning i frågan.

JOSEFIN MICHANEK

Mer läsning

Annons