Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protest för barnens skull

Annons

- Vi hoppas att politikerna förstår att barn måste prioriteras. Det är med dem vi bygger grunden för samhället. Gör vi inte det är det som att bygga hus med dålig grund. Det finns i dag barn som är sjukskrivna från förskolan och vi märker att barn har större språksvårigheter jämfört med förr, säger Inger Garpebring som är en av initiativtagarna bakom demonstrationen.

Drygt två hundra personer hade samlats vid Liljekvistska parken i snålblåsten för att tåga till Hagaskolan. På skolan hölls sedan en paneldebatt med representanter från de åtta politiska partierna.

Ett av regeringens vallöften var att ge landets kommuner mer pengar för att anställa personal inom barnomsorgen, men löftet har dragits tillbaka sedan det visat sig att de ekonomiska förutsättningarna inte finns. För Borlänge hade det motsvarat 30 personer till inom barnomsorgen.

Kraven som personal och föräldrar ställer innebär att småbarnsavdelningarna ska ha fyra heltidsanställda på tolv barn och att de äldre barnen ska ha tre heltidsanställda på 15 barn och att förskoleklasserna högst ska ha 15 barn med två anställda.

Mariann Nordlöf, s, ordförande i barn- och ungdomsnämnden gjorde dock klart att kraven från personal och föräldrar inte går att genomföra.

- Det skulle behövas 20 nya avdelningar och 135 personer till skulle behöva anställas, sammanlagt skulle det kosta 48,5 miljoner kronor, säger hon.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons