Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Proteinallergi vanligt

Annons

Utbildningsdagen anordnas av Marita Sedvallson och Ingalill Bjöörn i samarbete med Astma -och allergiförbundet. Fem personer från varje kommun i Gävleborg, Dalarna och Värmland var inbjudna. Arrangörerna och föreläsaren Ulla Edberg från Livsmedelsverket ställer sig frågande till varför ingen från Falun kom.

- Om man ska kunna säkra kosten måste man utbilda och det är kommunens ansvar, säger Ulla Edberg.

Helene Allanson, kommunens kostchef, säger att de inte tyckte att utbildningen riktade sig till matpersonalen.

- Vi ska anordna en egen utbildning för hela kommunens matsalspersonal i samarbete med skolförvaltningen, säger hon.

- Matallergi kan ge en allergisk chock som i värsta fall leder till döden och det bästa sättet att förhindra det är genom kunskap, säger Ulla Edberg.

Hon är allergiinformatör och laboratoriechef på Livsmedelsverket i Uppsala.

Det är vår vanligaste mat som ger flest allergiska reaktioner och i dag får många barn specialkost i skolan. Det är viktigt att barnen och föräldrarna kan lita på att maten i skolan är ofarlig.

För att göra maten så säker som möjligt bör personalen lyssna på barnen med allergi. Det kan ses som en självklarhet, men det händer att allergier inte tas på samma allvar som andra sjukdomar.

Eftersom det inte finns någon medicin mot matallergi måste allergiker undvika den mat som skapar en farlig reaktion. Ofta är det proteinet i maten som skapar allergi, det kan röra sig om till exempel mjölkprotein, jordnötsprotein, ägg, fisk eller sojabönor.

Carina Hjort från Avesta är en av deltagarna på utbildningsdagen. Hon jobbar på By skola där det går fem barn med matallergi. Hon tycker att utbildningsdagen är intressant och lärorik.

- Jag tycker det är jättebra att med en sådan här dag. Det är bra att få utbildning i hur man kan göra det lättare för barnen. Och föreläsarna friskar upp minnet och ger nya idéer.

KRISTIN LUNDSTRÖM

Mer läsning

Annons