Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prosten synar församlingen

Annons

Var sjätte år brukar den kristna kyrkan över hela världen visitera de lokala församlingarna.

- Så har ordningen i stort varit sedan den allra första kyrkan, för 2 000 år sedan. Tidigare var en visitation ett hårt reglerade styr-instrumet. Nu är visitationen är ett sätt att mäta kvaliteten, rådgöra och ventilera idéer. Formellt är det biskopens styrinstrument. Jag är här på biskopens uppdrag, säger Lautman.

Under veckan ska bland annat Ore församlings räkenskaper, inventarier och genomförda arbete synas.

- Man kan säga att en visitation är lite av ett produktutvecklingsarbete. Rent konkret ska vi bland annat diskutera idén om en ask-lund i Ore. Det finns propåer om att den existerande minneslunden är för anonym till sin form. Folk vill gärna ha en exakt plats att gå till för att minnas sina döda. Prostvisitationen är ett bra tillfälle att diskutera idéer. Erfarenheter i ämnet från andra församlingar kan vidareförmedlas, säger Lautman.

Under måndagen synades kyrkogården, kyrksilvret med övriga inventarier och kyrkobyggnaden. På torsdag ska prosten samtala med personalen, kyrkvärdarna och medlemmar ur kören, syföreningen och hobbygruppen. Senare under dagen besöks äldreboendet Orestrand och Furudals skola. På fredag synas församlingens ekonomi och räkneskaper. Visitationen avslutas med högmässa och visitationsstämma i Sockenstugan.

- Jag vill gärna höra vad församlingsmedlemmarna traktar efter. En bra dialog ger en bra överblick, säger Fredrik Lautman.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons