Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projektpengar ska förhindra hedersrelaterat våld mot unga

Annons

Länsstyrelsen Dalarna har tilldelats 500 000 kronor som ska gå till arbetet med att stödja ungdomar som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld.

Nu inbjuds organisationer, myndigheter och kommuner att söka bidrag till lämpliga projekt.

I vintras presenterade länsstyrelsen och Dalarnas forskningsråd en rapport som visade att ett tjugotal ungdomar i Dalarna låg i riskzonen för att utsättas för våld eller hot av hedersrelaterad karaktär. Undersökningen byggde på intervjuer med personal på bland annat socialkontor, ungdomsmottagningar, frivilligorganisationer och skolor. Enligt det som framkom förelåg inget stort behov av skyddat boende i länet. Däremot ansåg många att man behövde mer kunskap om hedersproblematiken.

Undersökningen, som gjordes på uppdrag av regeringen, var en del av en rikstäckande kartläggning. Nu ligger resultaten av denna till grund för de öronmärkta pengar som regeringen fördelar över landets länsstyrelser. Storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö får 7,5 miljoner kronor var till fortsatt arbete med förebyggande projekt och skyddat boende.

Dalarna har, i likhet med de flesta andra län, tilldelats 500 000 kronor. Dessa pengar är nu utlysta till bidragssökande organisationer, myndigheter och kommuner som vill jobba med den hedersrelaterade problematiken.

Enligt länsstyrelsen kan projekten handla om konkreta insatser för utsatta ungdomar, bildandet av nätverk på lokal eller regional nivå, attitydpåverkande insatser bland grupper med hederstänkande eller utbildningsinsatser för personal inom till exempel socialtjänst, skola, polis och olika typer av organisationer.

Ansökan om bidrag ska vara länsstyrelsen tillhanda senast den 27 september.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons