Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projektpengar från staten drog igång populära träffar för äldre

Annons

1999 avsatte staten pengar till ett projekt som kallades "Anhörig 300", där 300 miljoner kronor avsattes för att aktivera äldre, samtidigt som anhöriga som vårdar anförvanter i hemmet och barn till dementa gavs möjlighet att träffas för att utbyta erfarenheter och tillägna sig kunskaper.

Mora fick del av projektpengarna och alltsedan dess har kommunen anordnat träffar för kommunens äldre varannan vecka under vår- och höstterminerna, samt cirklar för anhörigvårdare och barn till demenssjuka.

- Pengarna från staten är sedan länge slut, berättar Gun Stikopers, ansvarig för verksamheten, nu har vi en egen liten budget inom socialnämndens revir för att kunna betala lokalhyror och annat nödvändigt.

Träffarna anordnas i Hanslinden, Dalagården och Nusnäs bygdegård.

- Hanslinden är en ganska ny lokal, berättar Gunvor Lindholm, som leder verksamheten.

- Vi var tidigare i bygdegården i Våmhus och då var det väl en tio-femton som kom, numera kan det vara uppemot 50, säger hon nöjt.

Besökarna dricker kaffe med dopp för en billig slant och får lyssna till underhållning. I Hanslinden spelade Våmhus cittragrupp för fullt. Och just musikunderhållning är populärt, men det handlar även om andra programpunkter som bingospel.

- Det viktigaste är att de äldre får komma ut och träffas, säger Gun Stikopers, som inte sticker under stol med att vissa programinslag är populärare än andra.

- När Kjell Thiger spelar, då du!

Till hjälp för att klara arrangemangen har de ett 30-tal frivilliga från pensionärsorganisationerna och deras insats är ovärderlig.

- Vi ger dem ett ringa tack genom att varje år bjuda på ett julbord samt en dagsutflykt under sommartid, slutar Gun med konstaterandet att utan alla frivilliga krafter hade de inte kunnat hålla igång den här verksamheten.

Två anhörigcirklar pågår för dem som vårdar anhöriga hemma och för barn till demenssjuka och där samarbetar man med Svenska kyrkan och särskilt med diakonin.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons