Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projektet kan spricka

Annons

- Det är ett stort forskningsprojekt där vi tre aktörer, Rättviks kommun, Vägverket och Banverket samarbetar. Projektet har vid några tillfällen orsakat negativ kritik och det har medfört att både Vägverket och Banverket är tveksamma till fortsättningen, den avslutande fjärde delen av projektet då Vasagatan, Enåbron och Karlsvik ingår.

- Jag anser det vore totalt misslyckat om inte den fjärde och avslutande etappen genomförs. Det får helt enkelt inte spricka. Hittills anser åtminstone jag att projektet varit ett lyft för Rättvik, fontänen, torget och Långbryggans förlängning till exempel. De negativa diskussionerna kan betyda en risk att inte etapp fyra blir av, säger Rune Daniels.

- Vad gäller Pilgatan och övergången vid järnvägen till Siljansbadets camping har det hos vissa funnits en förhoppning att den skulle blir klar inför turistsäsongen. Den förhoppningen delas inte av mig. Den här delen av projektet ska vara klar under hösten 2004 och något annat har inte utlovats.

- Vi har givetvis förståelse för att problem uppstår, inte minst vid nya OK-rondellen, men vi får ta det onda med det goda och se förbättringen och målet, att det blir ett bra resultat. Vi gör allt vi kan och vi ska lösa trafikproblemet till och från stranden och campingen så det fungerar.

Någon tillfällig öppning av Pilgatan över järnvägen blir det inte. Det är tekniskt omöjligt eftersom det blivit stationsområde och vissa tåg stannar där. Spåren har byggts om vilket gör det tekniskt omöjligt att öppna överfarten tillfälligt under sommaren.

I stället planerar kommunen att förbättra den så kallade Kulturvägen, Pilgatan som går förbi Stiernhööksgymnasiet, kyrkogården och prästgården.

Enligt projektledaren Kjell Wikström på Rättviks kommun ska sikten förbättras genom att träd och buskar klipps, beläggningen ska förbättras och en gång- och cykelväg från campingen till kyrkogården ska anläggas.

Överläggningar förs med representanter för kyrkan och campingen. Rättviks församling har reagerat över att trafiken kan komma att störa begravningarna.

- Vi kommer att skylta området och vädja till trafikanterna att inte tuta till exempel. Vägen är sex meter bred men uppstår problem är vi beredda att dirigera trafiken så ett körfält i taget får köra. Hastigheten sänks från 50 till 30 kilometer i timmen.

- Vi hade hoppats kunna öppna Pilgatan inför säsongen men de svåra markförhållandena har gjort att vi delvis tvingats omprojektera arbetet. Vägen ska ju som bekant gå under järnvägen när allt är klart, säger Kjell Wikström.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons