Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projekt ska spara energi

Annons

Energimyndigheten har beviljat totalt 61512000 kronor i stöd till Jernkontorets energiprogram 2006-2010.

Stålindustrin i Sverige förbrukar totalt cirka 23 terawattimmar TWh (2003). Från 1994 till 2003 har stålindustrin samtidigt sänkt energianvändningen räknat per ton råstål med nära tolv procent enligt Jernkontorets statistik. Det motsvarar då en årlig sänkning med i snitt 0,2 TWh.

Ovako Special Bar och Morgårdshammar är med i ett av nio delprogram.Utvecklingsprohjektet heter energieffektivare driftstrategi för valsning av avancerade stålprofiler.

-Vi vill naturligtvis delta i sådana projekt som minskar energianvändning - det är bra för både miljö och företagets kassakista, motiverar Kimmo Väkiparta Ovakos medverkan.

Morgårdshammars vd Anders Erikkson förklarar att projektet syftar till att minska energiuanvändningen med 50 till 60 gigawattimmar per år.

- Vi deltar mer med våra expertkunskaper än med pengar i utvecklingsprojektet som pågår fram till 2009. Det är dagens höga energipriser som är drivkraften.

- Vi ska som valsverksleverantör bidra med tre delområden, förkorta omställningstiderna i valsverket, högre automatiseringsgrad och sedan ska vi se över processstyrningen i kylningsprocessen och elliminera krävande värmebehandling.

Här har vi ett kunnande vi kan bidra med, säger Morgårdshammars vd Anders Eriksson.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons