Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projekt ska möta unga på väg in i missbruk

Annons

Bättre samarbete mellan kommun och landsting och en specialenhet som utreder unga missbrukare.

Det är målet med projektet Dala Ungdom som startades för ungefär ett år sedan på initiativ av landstingspolitiker i Dalarna.

- Projektet befinner sig än så länge på planeringsstadiet men tanken är att vi ska bli bättre på att bemöta det ökande missbruket bland unga, säger läkaren Christer Heedh som är delaktig i projektet Dala Ungdom.

I dag är det oftast socialtjänsten som först kommer i kontakt med unga missbrukare.

Dit får ungdomarna komma för bland annat samtal och behandling. Men många unga missbrukare har också en personlighetsstörning, depression eller bokstavsdiagnos och behöver få detta utrett. I dag tar det dock alldeles för lång tid för dem att komma i kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin, menar Christer Heedh.

- I och med projektet Dala Ungdom ska socialtjänsten och barn- och ungdomspsykiatrin bli bättre på att samarbeta.

Projektet Dala Ungdom som är länstäckande var tidigare på gång att starta en specialenhet för utredning av unga missbrukare i anslutning till Mora lasarett men krångel med lokalerna resulterade i att det inte blev av. Nu hoppas Dala Ungdom kunna starta utredningsenheten på någon annan plats i länet.

- Vi är dåliga på att ta hand om unga missbrukare i Sverige. Maria Ungdom i Stockholm är ensamma i landet om att vara specialinriktade på ungdomar. Det behövs en specialenhet även här i länet. Allra viktigast är dock att förbättra samarbetet mellan kommun och landsting ute på orterna, säger Christer Heedh.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons