Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projekt ska ge hälsa åt företag

Annons

Projektet startade vid årsskiftet 2003 med mål att få fram nya hälsoföretag som ska arbeta för att skapa friskare företag.

Hälsoentreprenörerna är med andra ord ett bollplank för att ge förutsättningar för friskare och på sikt lönsammare företag.

Projektledare för Hälsoentreprenörerna är Kjell Grundström och han är mycket nöjd med resultatet så här långt.

- Det har gått över förväntan, många företag har hoppat på hälsospiralen, säger Kjell som driver projektet tillsammans med Iréne Sturve.

- Vi hade som målsättning att under projekttiden skapa 14 nya hälsoföretag, vi har redan i dag 18 nya företag, berättar Kjell.

I dag är god hälsa en av våra största outnyttjade tillgångar. Investeringar i förbättrad hälsa lönar sig på såväl företag- som individnivå och betalar tillbaka flerfaldigt.

- Siffrorna talar sitt tydliga språk - ett hälsofrämjande synsätt är det effektivaste sättet att skapa friska och lönsamma företag. Jag brukar säga att friska företag, det är detsamma som rika företag, säger Kjell Grundström.

- Det gäller bara att tänka i nya banor, hälsa och lönsamhet går hand i hand, förklarar han.

- Vägen till ökad arbetslust och bättre lönsamhet går genom ett förändrat synsätt, förklarar hälsoentreprenörerna samstämmigt.

Det hälsofrämjande synsättet har hämtat mycket av kunskap från idrottsvärlden, där man arbetar mycket med positiva målbilder för att nå framgång.

Och precis som inom idrotts-livet är ledarskapet en viktig ingrediens för att lyckas. Ett företag med tydliga mål, hög delaktighet och öppen kommunikation blir en vinnare.

Många företag i dag har börjat få in ett hälsofrämjande synsätt på tillvaran, bland annat Kopparstaden.

- Men det finns mycket mer att göra, vi hoppas att det blir en fortsättning i någon form efter projekttidens slut, vid årsskiftet, säger Kjell Grundström.

I november, som avslutning på projektet, blir det en konferens på hälsotemat i Falun under rubriken Friska företag är rika företag, precis vad det här projektet handlar om.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons