Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projekt ska få tjejer att välja teknik

Annons

Runt bordet jobbar tjejerna koncentrerat. De tycker det är skönt att vara utan killarna en dag.

- Killar tror nog att de är bättre på teknik. I klassrummet tar de för sig, de ska göra det mesta, menar Amalia Norstedt.

Hon fingrar på den pappersask som hon designat tidigare på dagen. Asken är grön med blommotiv och ska bli förpackning till en hudkräm hon ska tillverka efter lunch. Amalia Norstedt kan mycket väl tänka sig att i framtiden jobba inom teknikområdet, helst då med design.

- Innan jag kom hit tyckte jag att teknik inte var så kul, men nu ser jag att det faktiskt är roligt!

Temadagen är tänkt att öka teknikmedvetandet hos tjejerna inför valet till gymnasieskolan. Vidare ska tjejerna se att teknik är ett mycket bredare område än man kan tro.

Är killar bättre på teknik?

- I klassrummet är tjejerna snarare ett strå vassare, upplever Anders Forsberg, lärare i slöjd och teknik.

- De tänker efter, tar det lugnt, medan killarna bara gör. Det är viktigt att fler tjejer kommer in på det här området, jag tror att uppblandningen är bra.

Under dagen går eleverna runt på fyra stationer. Vid en dator står en grupp och diskuterar layout.

- Tiden räcker inte till för att göra någon avancerad design, berättar Sofia Mård från Mediaprogrammet, Lugnetgymnasiet. Hon hjälper tjejerna med förpackningslayouten som görs i dataprogrammet Director.

- Poängen är att de ska testa på och se att det inte är så svårt, tilllägger hon.

I rummet för papperstillverkning har Agnes Götlind precis lagt ifrån sig ett blött ark. Hon tror att den här temadagen fungerar, att den kommer ge effekt.

-Vi tjejer får veta vad teknik är, att det inte bara är tråkigt. Det här var dessutom mycket lättare än jag trodde och så är det roligt att prova på själv.

MARIA RINGBORG

Mer läsning

Annons