Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projekt ska få Faluns äldre trygga

Annons

Det är medicinkliniken vid Falu lasarett, Falu kommun och Falu närsjukvård som startat det banbrytande projektet. Målet är att alla Falubor över 80 år ska känna sig trygga med den offentliga vård- och omsorg som ges - oavsett huvudman.

- Ända sedan Ädelreformen genomfördes har kommunen och landstinget vakat över gränserna, och omsorgen över den egna plånboken har gjort att man inte sett till helheten, säger kommunalråd Dan Westerberg (c).

- Men nu har vi inte råd att fortsätta så här. Verkligheten har kommit ikapp oss, fortsätter Westerberg som också är ordförande i samverkansberedningen för kommunen och Faluns närsjukvårdsområde.

Efter att de vanligaste hindren för ett bättre samarbete har identifierats ska möjliga förbättringar testas i liten skala. Om försöket slår väl ut ska modellen successivt införas i den ordinarie verksamheten.

Projektets pappor är närsjukvårdschef Jan Fahlén och äldreomsorgschef Tommy Qvarfordth. De betonar vikten av ett mycket flexibelt tänkande för att inte förbättringsförslagen ska stupa på vem som betalar.

I stället ska alla inblandade utgå ifrån att man tillsammans ansvarar för att Kersti ska få bästa möjliga vård och omsorg.

- Det är oerhört viktigt att börja prata om det här, för det handlar i så stor utsträckning om att ha rätt förhållningssätt, säger Westerberg.

Projekt Kersti är det första av flera liknande initiativ för att öka samarbetet mellan landstinget och kommunen i Falun. Westerberg upplever en positiv anda i den "nya" och bantade samverkansberedningen.

- Det är inte lika spretigt som tidigare. Nu har vi hittat bra former och jag tror att det kan börja hända saker. Det finns många synergieffekter att hämta, säger han.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons