Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projekt gav resultat

Annons

- Innan projektet avslutades hade jag täta kontakter med rektorerna i de olika skolorna, berättar arbetsförmedlaren Anders Nord, Ludvika.

- Vi visste ju att de som arbetade i projekt "Vuxna i skolan" var omtyckta av såväl föräldrar, elever och den fasta skolpersonalen. Det fanns dessutom ett behov av deras insatser.

Anders Nords ansträngningar har givit frukt. I dag har elva stycken långtidsarbetslösa fått rena löneanställningar på skolor inom kommunen.

- Ingen av dessa ingår alltså längre i arbetsförmedlingens åtgärdsprogram. Vi tycker att det är mycket glädjande att vi lyckades att få in så många.

- Självklart arbetar vi vidare för att även de övriga på något sätt ska få in en fot i skolan, betonar Nord.

- Tills vidare tvingas tyvärr dessa personer att vara kunder hos arbetsförmedlingen.

En som fått fast anställning är Gun-Britt Hoxell, 62, från Ludvika. Det är en tjänst som hon började den 1 februari vid Nyhammars skola och som inledningsvis ska vara fram till den 13 juni.

- Detta är mitt första fasta jobb på tio år, säger en glad Gun-Britt Hoxell.

- Arbetsförmedlingen har förstått vår svåra situation. Den förmedlare som varit till störst hjälp för oss är utan tvekan Anders Nord.

Hoxell har hela tiden understrukit de vuxnas viktiga roll på skolorna.

- Vi vet att den ordinarie personalen ofta har svårt att få tiden att räcka till som man helst önskade. Genom vårt inträde på skolan blir vi en extra resurs som vi vet är till glädje för många.

Gun-Britt Hoxell är kritisk till hur man i kommunfullmäktige behandlat ärendet. Trots uppvaktningar har ingenting skett.

- Det som gör mig mest upprörd är att de inte ens förstått att vi i första hand ville vara hos skolbarnen.

- När man säger att det finns vårdjobb att söka har man inte förstått vad det handlar om.

Trots att hon nu själv har fått en löneanställning i Nyhammar så tänker hon hålla debatten vid liv.

- Ingen ska få lugn och ro innan jag fått politikerna att förstå hur tuff dagens skola är. Detta trots att många lärare gör ett bra jobb.

- Den tuffa sociala situationen för många barn gör att vi som står utanför själva undervisningsskyldigheten kan göra en insats.

- Det finns allt för många barn som faller igenom dagens skyddsnät. Agerar vi inte i dag kan vi på sikt få betala ett mycket högt pris, understryker Gun-Britt Hoxell.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons