Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projekt för och med ungdomar i Smedjebacken

Annons

Under förra året blev skadegörelsen i Smedjebacken ett allt större problem. Det visade sig att bara under ett år förstördes det för ett par miljoner kronor, både hos kommunen och hos privata fastighetsägare.

Att göra något åt detta blev en allt mer akut fråga och i mitten av januari tog kommunalrådet Leif Nilsson initiativ till ett stormöte där alla som kunde tänkas ha något intresse av frågan var välkommen.

Närmare 100-talet personer slöt upp och alla berättade om vad de gör. I något fall var det även så att mötesdeltagarna var villiga att ställa upp på olika saker.

Sammantaget kom det mycket att handla om vad alla gjorde, men inget om vad ungdomarna själva tyckte.

- Det var utomordentligt bra att så många ville vara med att göra något, men i grund och botten handlar det om att få med ungdomarna, säger Leif Nilsson.

Han beslutade att ge sig ut bland ungdomarna för att höra hur de såg på saken. Med sig i bagaget hade han ett förslag till ett projekt och dessutom en pott på 100 000 kronor.

Tanken är att bygga upp ett ungdomsfullmäktige, eller ungdomsting, där ungdomar i olika åldrar ska kunna samlas och ta beslut om vilka satsningar som ska göras.

-För dagen finns det 100 000 kronor som de kan använda, men min förhoppning är att vi ska få minst lika mycket till, säger Nilsson.

Han utesluter inte att det i framtiden kan bli betydligt mer pengar.

-En miljon kronor om året är ingen omöjlighet.

Om någon vecka är det tänkt att det första formella steget ska tas till bildandet av ett ungdomsting. Två elever från varje klass ska utses, från och med klass sju till sista året på gymnasiet. Totalt handlar det om cirka 40 elever.

Tanken är att gruppen ska tillbringa en dag tillsammans och sedan själva utforma regelverk och arbetsmetoder.

-Vi vuxna ska finnas med som stöd, för övrigt är tanken att ungdomarna själva tar huvudansvaret, påpekar Nilsson.

Under sina besök på skolorna har han fått mycket positiva signaler från ungdomarna.

-Det är dock viktigt att ungdomarna inte ser detta som en muta, för vi kräver självklart en motprestation, bland annat att det hela sköts på ett bra sätt.

Några konkreta önskemål har lyfts fram av ungdomarna redan och det handlar bland annat om att de vill att Bergahallen ska vara öppen ytterligare en kväll i veckan.

-Det hoppas vi kunna lösa med att fler frivilliga ställer upp.

Han utesluter heller inte att öppna skolorna mer.

-Alla ungdomar gillar inte att idrott, de kanske hellre vill vara i skolans slöjdsal och jobba och då borde vi naturligtvis försöka ordna det.

Det finns även en långsiktig strategi med i bilden och det är att få unga människor mer engagerade i samhällsfrågor.

-Det är viktigt att det finns unga människor med i demokratiprocessen det här kan vara ett sätt.

Nilsson poängterar att det finns fler idéer som kan dras i gång, men det vill han avvakta med.

-Önskemålen och idéerna ska komma från ungdomarna, vi ska hjälpa till med lösningen.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons