Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Profilen - en kvinnohatande sexmördare

Annons

Tidningen har läst delar av den gärningsmannaprofil som en specialistgrupp, där bland annat psykiatern Ulf Åsgård ingår, har gjort.

Profilen visar en mördare som:

Hatar kvinnor. Våldsanvändningen antyder en vedergällande våldsman som givit uttryck för sitt hat mot kvinnor.

Kan ha

alkohol-

problem. Han kan ha varit något, men inte alltför berusad, vid mordet.

Har problem med sig själv. Han sticker ut i sin omgivning, och sannolikheten är stor att han har tidigare begått våldsbrott och är känd av polisen.

Är risk-

benägen och oorganiserad. Han har dålig kontroll över sitt offer i början av skedet och väljer en plats där det är lätt att bli upptäckt.

Tar souvernirer. Efter mordet tar han med sig Pernillas mobiltelefon, pengar och Filofax. Mycket talar för att han behållit hennes saker.

Har sexuella motiv. Sättet att placera kroppen i skogen är klassiskt vid vissa typer av sexuella mord. Efter mordet har han samlat ihop Pernillas kläder och lagt dem i slänten mot gångvägen.

Inte känner offret. Han kan ha sett henne tidigare, men han är inte med i hennes bekantskapskrets. Gärningsmannaprofilgruppen tror också att mördaren kan ha fått skador vid överfallet.

Faktaruta:mordnatten | klockslag

01.30 En man på en knarrande cykel är nära att cykla på en familj vid Kvarnberget. Polisen vill komma i kontakt med mannen som ännu inte hört av sig.

01.40-45 Pernilla Hellgren lämnar Grand och går ensam hem mot Östra Främby. Hon går via Myntgatan och passerar Konsum Kvarnberget.

02.00 En kvinna i bil passerar Pernilla som förföljs av en man på Källtorpsvägen.

02.10 En 17-årig flicka som cyklar hemåt ser mördaren sitta grensle över Pernilla på mordplatsen. Hon kontaktar senare polisen efter att ha återvänt till mordplatsen.

02.20 En taxichaufför som haft en körning till Främby stannar ovanpå gångtunneln för en rökpaus. Han vevar ner rutan, men varken ser eller hör mördaren eller Pernilla.

02.45 En man står bredvid en brun eller rödaktig bil ovanpå gångtunneln, alldeles i närheten av mordplatsen. Polisen vill komma i kontakt med mannen som ännu inte hört av sig.

04.00 Polisen hittar Pernillas kropp efter 17-åringens larm.

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons