Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Profil på arbetsstress

Annons

Svensk ohälsa och antalet sjukskrivningar slår alla rekord. Den sammanlagda frånvaron i arbetslivet motsvarar 800 000 årsarbeten, eller cirka 14 procent av befolkningen i arbetsför ålder. Ohälsan har ofta samband med långvarig negativ stress.

- Gränserna är oacceptabelt överskridna. Vi måste agera! Inte bara konstatera att ohälsan kostar miljarder, att det är illa ställt... inom såväl offentlig som privat sektor.

Grete Lindqvist, med lång erfarenhet inom bland annat företagshälsovård hjälper sjukskrivna att komma tillbaka till yrkeslivet - och företag att förebygga sjukdom och vantrivsel.

- "Det onda" kan vändas, men alla goda krafter måste samverka. Vårt arbetsliv behöver genomsyras av yrkesinriktad rehabilitering. För sjukskrivna - enskilt eller i grupp.

Grete går in i företagsvärlden tillsammans med läkare och assisterande friskvårdspartners, med friskvårdande kurser, arbetsmiljöutbildningar och psykosocial handledning för yrkesverksamma i människovårdande arbeten.

- Sönderstressade, sjukskrivna människor vill inget hellre än att landa - komma igen. Med rätt stresshantering förebyggs både sjukdomar och vantrivsel.

Grete, med 30 års erfarenhet från arbete med människor i offentlig och privat sektor, företagshälsovård, arbetsmiljöverk och yrkesinspektion, såg redan i mitten av 80-talet vart det lutade med psykosocial arbetsmiljö.

- När förebyggande arbete, rehabilitering och kontinuerlig tillgång till psykosocial kompetens arbetsmiljö minskades försvann den anställdas möjlighet till "läkande närkontakt".

- Nästa spår handlade om stora samhällsbesparingar, omorganisationer inom såväl offentlig som privat sektor.

Det resulterade i mindre grupper med ökade arbetsbördor, magsår och svåra stresssymtom i slimmade arbetsorganisationer, som lamslagit många människors möjlighet att orka jobba.

Grete ser möjligheter att hjälpa arbetsgivare att analysera hur individen/gruppen/företaget kan agera för att gå vidare. Det krävs förändringar av arbetsklimat, fler utbildade, lyhörda chefer som tar hand om sin personal.

- Vår gigantiska ohälsa förknippas med många psykiska och fysiska orsaker. Man stressar på jobbet, har tusen ting i tillvaron som ska fungera och ser inte till livets helhetsperspektiv, med bland annat en nödvändighet av andlig hälsa i form av existentiell ro.

- Kort sagt vi måste själva söka vägar för tillfrisknande. Med rätt vägvisare i stresshantering, för ökad insikt om stress och dess samband i det egna livet, för egen hälsa och förbättrad livskvalitet.

- När vi tillfrisknat förstår vi samband, sammanhang och livsmening - och varför vi gått in i väggen.

Mer läsning

Annons