Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Profil från Leksand fyller 85 år i dag

Annons

Han examinerades som lantmätare vid Tekniska Högskolan i Stockholm 1945.

Samma år gifte han sig med Rut Steen, sjuksköterska från Årjäng.

De fick två döttrar och två barnbarn.

I yngre da´r sysslade Folke med allmän idrott, var skicklig diskuskastare, deltog i många tävlingar och fick utmärkelser i flera skolor. Han är mycket musikintresserad och spelade basun, altsaxofon och piano och deltog under tiden på KTH i en ensemble.

Genom alla år har musiken varit Folke Bröms främsta intresse. Hans " Frihetstango" komponerades under tidigt 1940-tal, texten inpirerades av det finsk-ryska vinterkriget 1939 och hedrades med ett 1:a pris i en musiktävling 1951, där Folke fick mottaga priset ur författaren Rune Lindströms hand och utvaldes 1983 av Kent Finell i hans underhållningsprogram" Sverige i bitar" för orkesterarrangemang i Sveriges Radio 1983.

Bjursåsmusiker uppmärksammade kompositionen "Vårviskningar" 1994, då orkester på plats uruppförde detta verk.

Andra visor som " Till Dig Du Lilla Kulla med ögon fulla av sol" och andra pianoarrangemang har Folke framfört på piano till glädje för många genom åren. Han har hjälpt till som organist i församlingar och spelat spontant som gäst på hotell och restauranger, där han glatt gäster.

Som lantmätare har Folke Bröms tjänstgjort i Sollefteå, Karlstad, Leksand, Mora och Falun - sista tiden som länslantmätare.

Han har funnit yrket mycket stimulerande och intressant, inte minst genom de kontakter han haft med många personer genom åren.

Som pensionär deltog Folke under tio år i skrivkursen " Skriv ned dina minnen" i Falun och inspirerades till att skriva förutom berättelser och dikter även insändare regelbundet i aktuella frågor i Falu Kuriren.

Hans dikt "Något om Tröst" uppskattades, utvaldes bland 500 andra dikter och trycktes i Diktboken "Av svenska folket".

Under vistelsen i Leksand under perioder på 1950-1960-talen var Folke ordförande för föreningen Hem och Skola och för dess länsorganisation i Kopparbergs län och även ordförande en tid för Folkpartiet i Leksand.

Han var verksam som scoutledare inom Svenska missionsförbundet i Säffle och stödde och arbetade för scouterna i Leksand. Han ordnade bland annat deras ishockeyplan på församlingens ungdomsgård och ordnade med eljusspår.

Folke är medlem i Tempelriddare och Falu Missionskyrka och har ett kristet engagemang som följt honom genom hela livet.

MARGARETA BRÖMS. DOTTER

Mer läsning

Annons