Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Proffsiga projekt på pränt

Annons

25 tredjeklassare på ABB-gymnasiet presenterade på onsdagen sina projektarbeten, nedlagt arbete som ingalunda kommer att ligga och samla damm när studenterna går ut skolan och sommaren tar över.

- Det är skarpa projekt och uppdragsgivarna vill ha något vettigt gjort. Resultatet ska gå att använda i verkligheten, sade Urban Schander.

Han är lärare i maskinteknik på ABB industrigymnasium och var efter de sju gruppernas föredrag mycket nöjd. Han kunde konstatera att mycket handlade om webbdesign, men också att en gammal Saab 99 stod i centrum.

Eric Danils och Fredrik Wibling hade tagit motorn från en Saab 900, plockat den i bitar, lagt till turbo och monterat i hela systemet i en omlackad Saab 99.

- Målet är att den ska ha prestanda som en rallybil ungefär, berättade de.

Alla hade nämligen inte företag som uppdragsgivare. Eric och Fredrik utförde en uppgift för att själva fördjupa sig så mycket som möjligt i ett ämne de vill arbeta inom.

Annars var det företagens beställningar som dominerade. ABB High Power Laboratory, Stri, Brandservice i Ludvika AB och C-limited Edition fick hjälp med ämnen som marknadsföring via internet, frånskiljare och mätsystem för elektrisk fältstyrka.

Med en projektors hjälp visade eleverna hur de gått från idé till verkställande och hur det kunde resultera i en ritning av en färdig produkt.

- Oavsett om de får anställning eller läser vidare så kommer de att få jobba på det här sättet även i framtiden, konstaterade Schander.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons