Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Professor till högskolan

Annons

I går presenterades Rolf Björheden som Högskolan Dalarnas chef för nya institutionen Industriledarhögskolan som finns i Borlänge. Det är en ny teknikutbildning som skräddarsys tillsammans med stora internationella företag i dalaregionen. SSAB och Stora Enso bland annat.

-Det är ett unikt koncept, som jag är förtjust i. Jag har själv jobbat i minst 20 år för att implementera en verklig samverkan mellan högskola och näringsliv, säger Rolf Björheden.

Han tillträder i augusti. Närmast kommer han från Växjö universitet där han är professor i skogsteknik och prefekt vid institutionen för teknik och design, som ansvarar för skolans ingenjörsutbildningar.

Den nya utbildningen drar i gång i höst, till en början med ett 30-tal studenter för att möta branschens efterfrågan. Dessa kommer under tre års studier jobba nära företagen. Teoretisk utbildning ska varvas med arbete.

-Det kommer att bli mycket mer praktik. Det innebär en bättre chans att komma in på företaget, säger Andrew Casson, chef för utbildnings- och forskningskansliet på Högskolan Dalarna.

Industriledarhögskolan ska inte bara ta fram ingenjörer, utan även ledare som kan ta över när de gamla rävarna går i pension om några år.

-Det är viktigt att man inte tappar kapacitet i regionen. Vi måste fortsätta producera varor som är konkurrenskraftiga, säger Björheden.

Högskolan Dalarna upplever i dag en stor kris på sina ingenjörsutbildningar med otroligt få som söker.

Rolf Björheden ser det som sin största utmaning att vända trenden.

-Jag tror att det är möjligt. Vi har ett unikt koncept.

DIAMANT SALIHU

Mer läsning

Annons