Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prodi uppmanas stanna kvar

Annons

Italiens president Giorgio Napolitano har uppmanat Romano Prodi att stanna kvar som premiärminister, meddelar en tjänsteman vid presidentkansliet.

Napolitano uppmanade Prodi att sitta kvar på posten - trots att denne redan meddelat sin avgång - och ställa sig till förfogande för en förtroendeomröstning i syfte att pröva sin majoritet i parlamentet.

Prodi har redan gjort förberedelser för att åter bilda en mitten-vänster-regering. Han har krävt en absolut försäkring av sina koalitionspartner om stöd i omröstningar så att inte en ny regeringskris uppstår.

Han avgick i onsdags efter att med knapp marginal ha förlorat en omröstning i senaten.

Den fråga som Prodi föll på var regeringens avsikt att låta de italienska soldaterna stanna i Afghanistan. Radikala vänsterpolitiker låg bakom hans fall.

Prodis majoritet i senaten är inte garanterad i alla lägen, vilket har lett till att mitten-vänster-ledarna har försökt övertala några katolska senatorer och hederssenatorer som sitter på livstid att stödja Prodi, rapporterar AP.

Prodi sade att han återgår till premiärministerposten endast om han är absolut försäkrad om de olika partiernas stöd. Han har lagt fram en tolvpunktsplan som alla hans kolleger i koalitionen har lovat att stödja.

TT

Mer läsning

Annons