Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Process mot "skattesvek"?

Annons

I dagarna får de markägare som i samband med förrättningen minskade värdet på sina fastigheter ett brev från advokatfirman.

"Vi har blivit kontaktade av markägare i Björbo som är missnöjda med den skattesats som slutligen kommit att användas vid beräkningen av skatten för de likvider de erhållit", skriver Gustafsson och Löfroth.

De berättar att de inlett en utredning och att de skriver till samtliga markägare för att ta reda på om fler av dem vill stå bakom den process de överväger att inleda.

"Enligt vår bedömning kan man misstänka att lantmäteriet (och eventuellt skattemyndigheten) varit vårdslös i samband med att uppgifter om skattesatser har lämnats till markägarna i Björbo", heter det i brevet.

Det kan innebära att markägarna har rätt till skadestånd.

"Vi har preliminärt bedömt att skadeståndets storlek skulle kunna vara skillnaden mellan den skatt som Du fått betala med skattesatsen 27 procent och den skatt som ni hade fått betala om skattesatsen varit 13,5 procent", heter det i brevet.

Gustafsson och Löfroth räknar med att markägarnas kostnader för processen "med stor sannolikhet till största delen" kan täckas genom det rättsskydd som brukar finnas i fastighets- eller företagsförsäkringar.

De uppmanar intresserade markägare att snarast höra av sig till dem.

Några markägare förlorade sexsiffriga belopp på - som de beskriver det - myndigheternas skattesvek.

- Om de inte ljög medvetet så gav de oss åtminstone vilseledande information, hävdade Östen Eriksson i tidningens intervju i våras.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons