Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Problemsopor" till Ludvika?

Annons

- Vi i Ludvika kan då få ta emot "problemsopor" från bland annat Borlänge, säger han.

Problemsopor?

- Ja, det är sopor som inte är källsorterade som då kan komma att transporteras till Björnhyttan (sopstationen) för sortering och behandling, förklarar Ola Nyström.

Sopor som kan brännas skickar Ludvika i dag bland annat till en privatägd förbränningsanläggning i Avesta.

Går kommunen med i Dala Avfall är tanken att brännbara sopor ska köras till den anläggning som Borlänge kommun har mitt emot Kupolen.

Ludvika och Smedjebackens kommuner, som samarbetar i frågan, har enligt Nyström ännu inte räknat på vilka eventuella besparingar ett engagemang i Dala Avfall kan ge.

- Vitsen med Dala Avfall är att medlemmarna får tillgång till sju avfallsanläggningar som alla är kommunägda och drivs utan vinstintresse. I samverkan kan vi utnyttja anläggningarna på ett optimalt sätt, framhåller Ola Nyström.

Falun, Borlänge, Rättvik, Leksand och Gagnef ingår i dag i Dala Avfall. Ola Nyström hyser dock förhoppningar om att även få med Malung, Vansbro, Orsa, Älvdalen och Mora i samarbetet.

I så fall kan avfall från norra Dalarna alltså komma att transporteras till Ludvika?

- Det kan tyckas vara långa transporter. Men transporter på 24-30 mil är inte långt i de här sammanhangen.

- Den stora miljöbelastningen sker när sopbilarna hela tiden stannar och startar vid hämtningen av avfallet i tätorterna, svarar Nyström.

I norra Dalarna har planerna på ett länssamarbete om soporna blivit ifrågasatta.

Den 12 mars kommer inställningen bland politikerna i Ludvika att avslöjas. Då ska frågan om ett medlemskap i Dala Avfall tas upp för beslut i tekniska nämnden.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons