Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Problem i Främby

Annons

Kommunen väntade sig mycket av det nya åtrvinningsprojektet för fosfor i Främby. Anläggningen skulle ha tre steg. Det första var att torka avloppsslammet, det andra att förbränna det och det tredje att utvinna fosforn, som är ett viktigt gödningsmedel, ur askan.

De två första stegen byggdes men det tredje steget blev aldrig av. Detta för att det danska företaget Biocon, som är en del av PM Energi såldes till ett annat dansk företag som heter Krüger. Och Krüger ville inte ta på sig ansvaret för det då man inte kunde garantera att tekniken skulle fungera. Detta för att den inte gjorde det i Danmark när man där byggde en fullskalig anläggning.

Men nu har det visat sig att inte heller torkningen och förbränningen fungerar. De delarna stod klara för inkörning förra hösten men kom aldrig igång.

- Det har man inte lyckats med. Det har byggts om och testats och byggts om igen, säger

gatudirektör Helen Lott.

Den främsta orsaken till det är att pannan inte klarar av att ta hand om den mängd slam som kommer ur reningsverket.

- Det som förvånar mig är hur man så kapitalt missbedömt slamvolymerna. Det måste vara en otrolig felkalkylering, säger Helen Lott.

PM Energi, som är den som har avtalet med Falu kommun, har haft folk från Krüger på plats för att försöka få ordning på anläggningen. Det Krüger nu kommit fram till är att det behöver göras en större ombyggnad.

Hittills har kommunen hållit in betalning på 2,3 miljoner kronor och begärt ut en bankgaranti på 1,7 miljoner kronor eftersom avtalet inte kunna infrias. Därmed har inte det arbete som lagts ner på att få anläggningen i drift kostat kommunen något.

Men nu när det handlar om en större ombyggnad kan det komma att göra det, tror Helen Lott.

- Men hur mycket har vi ingen uppfattning om.

Förhandlingar mellan kommunen, PM Energi och Krüger har inletts. Kommunen såg helst att PM Energi försvann ur bilden så att man bara behövde ha med en part att göra och som dessutom kan ge en garanti på att anläggningen kommer igång.

Om ett par veckor väntas svar på detta och en prislapp på ombyggnaden.

Helen Lott har inte heller gett upp hoppet om att få igång det tredje steget. Men då med en helt annat partner. Institutet för vatten- och luftsvårdsforskning, IVL, är redan inkopplad.

- Och IVL har tagit fram en modifierad teknik som de håller på att testa småskaligt, säger Helen Lott.

De statliga bidrag som skulle utgått för Biocons tredje steg kommer att flyttas över till IVL:s. Det har Helen Lott redan kontrollerat.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons