Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Problem att fylla platserna

Annons

En bidragande orsak är att högskolans ingenjörsutbildningar finns i Borlänge.

Trenden vid antagningen till höstens utbildningar är densamma som tidigare år, och visar på en flykt från tekniska ämnen.

- Den enda ingenjörsutbildningen som har bra tryck är civilingenjörsutbildningen i materialdesign, säger Anki Stenman, antagningsansvarig vid Högskolan Dalarna.

Ett nytt program som tillkommit sedan förra året är utbildningen till högskoletekniker, en produktionsteknisk utbildning förlagd till Borlänge.

Även den har bara ungefär hälften av sina utbildningsplatser fyllda.

Däremot är det högt tryck på utbildningarna förlagda till Falun, av vilka många är inom humanioraområdet.

På sjuksköterske-, idrottstränar- och mediekommunikationsprogrammen, samt de flesta inriktningarna av lärarprogrammet, är alla platser upptagna.

Vad gäller det totala antalet sökande till högskolan är trenden nedåtgående. Samtidigt som antalet utbildningsplatser på högskolan har ökat, går antalet sökande ned.

Hösten 2003 sökte 4 530 personer till 1 368 utbildningsplatser. I år har 4 158 personer sökt till 1 560 utbildningsplatser.

De som har blivit antagna har tid på sig fram till den 28 juli att tacka ja eller nej till platsen.

Därefter sker en ny urvalsomgång.

Det går fortfarande att söka till program som har platser kvar. Om man är behörig och det finns platser kvar på utbildningen sker antagning i den ordning sena ansökningar kommer in till högskolan.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons