Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privatiseringretar politiker

Annons

Den socialdemokratiska politikern Barbro Fernkvist i kultur- och fritidsnämnden är uppretad.

- Jag är ersättare i nämnden som någon slags gisslan. Vad det retar mig.

Privatiseringen och förfarandet i Nautilusaffären har fått henne att visa sitt missnöje i rikspressen.

Barbro Fernkvist tycker att det är roligt med politik, inte alltid med sammanträden, men kringarbetet som att forska i hur verksamheter i samhället fungerar och utvecklas är roligt.

Som duktiga demokratiska ledare framhåller hon ordföranden i arbetarkommunen, Gunilla Nygren (s), och ordföranden i miljö- och hälsoskyddsnämnden, Ingrid Holmström (s).

- De har demokratin i ryggmärgen.

- Jag är bara ersättare, men jag märker stor skillnad mellan nämnderna, säger Fernkvist som sitter i både miljö- och hälsoskyddsnämnden samt kultur- och fritidsnämnden.

När debattredaktören Lotta Gröning på Aftonbladet häromdagen undrade vad människor retat sig på under det gångna året skrev Barbro så här till debattsidan:

"Jag har retat mig på att allt ska privatiseras. Det är inte lycka. I julhelgen har en s-ordförande (Ingvar Henriksson) i kulturnämnden lyckats privatisera i två badhus. I Ludvika och Grängesberg.

De som ska driva verksamheten heter Nautilus. Själv är jag som ersättare i nämnden nån slags gisslan. Oh! Vad det retar mig."

Så här säger hon om varför hon använt ordet gisslan:

- Det var sagt att vi under hösten 2005 skulle göra upp en plan i kultur- och fritidsnämnden, plötsligt fanns det ett extraärende på mötet som gällde Nautilus. Då kände jag att jag var gisslan. Så ska de inte gå till!

- Lotta Gröning är en inspirerande debattör och journalist som jag följer på nätet. När hon undrade vad vi retade oss på så passade jag på att avreagera mig om det för mig odemokratiska sätt kontraktet med Nautilus skrivits på. Det var odemokratiskt och klantigt. Demokrati tar tid och kraft men vinner i längden, säger Fernkvist.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons