Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privatisering dröjer

Annons

-Vi på tjänstemannanivå vill pröva med en entreprenadlösning men politikerna vill fundera ett tag till. Men det verkar som att man är positiv till entreprenad, säger Claes-Göran Björck, Falun, som är länets närsjukvårdschef.

Vid mötet med landstingets toppolitiker informerade han om hur det ser ut på allmänläkarsidan.

Vakanser finns på flera håll i länet men det är, för närvarande, bara norra vårdcentralen som tjänstemännen vill privatisera utöver Älvdalens vårdcentral som i flera år drivits i privat regi.

-Erfarenheter från andra landsting visar att det är lättare att få läkare till vårdcentraler som drivs på entreprenad.

Björck har ändå förståelse för att politikerna tvekar. Risken finns att läkare flyttar från andra vårdcentraler i länet för att börja på den privatiserade norra.

-Ja, det kan ju till och med bli omflyttningar inom samma område (Västerbergs- lagen) och jag har full förståelse för att politikerna ser en fara i det, säger Björck.

Landstingsrådet Sören Bertilsson (s) tror att ärendet kommer upp till ny diskussion vid det beredningsmöte som de styrande på vänstersidan har om ett par veckor.

-Någon vecka senare när landstingsstyrelsen har möte tror jag att det tas beslut om hur vi ska gå vidare. Jag antar att någon form av upphandling kommer att göras, säger Bertilsson.

Har ni goda erfarenhet av privatiseringen av Älvdal-ens vårdcentral?

-Där hade vi egentligen inte brist på personal utan entreprenaden kom till efter önskemål från personalen. Det har fungerat bra i Älv-dalen men det har inte blivit billigare utan dyrare, svarar Bertilsson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons